На Донбасі - війська РФ. Прокурор Гаазького трибуналу опублікувала новий звіт про Україну

Україна передала в 2017 році нові докази про злочини під час Революції Гідності
Прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Фату Бенсуда опублікувала свою щорічну доповідь за результатами попереднього розслідування подій в Україні в період Революції Гідності, окупації Криму Росією і початку вторгнення російських військ на Донбас.
Згідно з доповіддю, мова йде про результати розслідування за період з 1 жовтня 2016 по 30 листопада 2017 року.
Щодо Криму прокурор зробила висновок, що РФ після захоплення адмінбудівель з лютого 2014 року в Криму визнала, що у встановленні контролю над Кримським півостровом брав участь її військовий персонал.
У доповіді підкреслюється, що "за умови, що в Криму і Севастополі буде фактично зберігатися стан окупації", на ці території поширюється і "право міжнародних збройних конфліктів".
На Донбасі протистоять Збройні сил України та ЗС Росії
У висновку про кваліфікацію подій на сході України зазначається: "Канцелярія прокурора також привела додаткові відомості, що вказують на факт існування прямого військового протистояння між збройними силами РФ і ЗСУ".
У зв'язку з цим в Гаазькому трибуналі зробили висновок, що найпізніше з 14 липня 2014 року, паралельно з неміжнародним конфліктом, "на сході України мав місце міжнародний збройний конфлікт".
Відносно порушень прав людини в окупованому Росією Криму в доповіді є згадка про зникнення і вбивства, жорстоке поводження, примусовий призов кримчан на службу в ЗС РФ, порушення права на справедливе судочинство, переміщення частини цивільного населення Росії на півострів і частини населення за межі його території, захоплення майна, утиски кримських татар. Однак в даному випадку ці злочини кваліфіковані як "ймовірні".
У свою чергу, на сході України частина злочинів вже доведена: "зафіксовано понад 1,2 тисячі випадків можливого скоєння злочинів після 20 лютого 2014 року", серед них - вбивства, руйнування цивільних об'єктів, утримання під вартою, тортури або жорстоке поводження, сексуальні і гендерні злочини, зникнення.
Як пише Укрінформ, попереднє розслідування у справі "Ситуація в Україні" у зв'язку з "подіями на Майдані Незалежності" Канцелярія прокурора почала 25 квітня 2014 року. Після попереднього аналізу було відзначено, що "злочини, ймовірно вчинені в період з 21 листопада 2013 по 22 лютого 2014 року, не є злочинами проти людяності".
У новій доповіді зазначено, що попередній висновок поки залишається незмінним, але Канцелярія прокурора проводить аналіз додаткової інформації подій на Майдані, отриману в 2017 році.
Нагадаємо, 19 квітня Міжнародний суд ООН виніс проміжне рішення у справі "Україна проти Росії", визнавши за собою юрисдикцію prima facie для розгляду даної справи. Зокрема, суд визнав, що Україна довела можливість тимчасових заходів в суперечці "Україна проти Росії".
Разом з тим, суд не знайшов підстав для введення додаткових заходів щодо Росії згідно з Конвенцією про боротьбу з фінансуванням тероризму, але підтримав позицію України в питанні расової дискримінації в Криму.
У МЗС України заявили, що таке рішення суду є "конструктивним підходом".

Related

Події у світі 4127870761178854877

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item