Назвали українські делікатеси, які продають за кордон


Українські аграрії освоюють виробництво нішевої і специфічної продукції — делікатесів. Відсутність попиту всередині країни фермерам компенсує попит на їхню продукцію за кордоном.
Для українського експорту перспективні чотири напрямки. Так, в Україні займаються розведенням виноградних равликів, вирощують жаб, устриць. Також на спеціальних фермах вирощують осетрових риб з яких добувають чорну ікру, пише mind.ua.
В Україні розведенням виноградних равликів займається 10 великих компаній і кілька десятків дрібних фермерів. Більшість із них вирощують равликів лише останні три-чотири роки і експортують до 90% продукції. Минулого року було експортовано близько 347 тис. тонн равликів. Це у 108 разів більше, ніж 2013 року. Основні споживачі українського виноградного равлика - жителі ЄС.
Українські ресторани купують живого охолодженого равлика за ціною 180–200 грн за кг. У ЄС продукцію закуповують оптом.
"Нижній ціновий поріг закупівлі – 2,5–3 євро за кілограм і високий – 8–15 євро за кілограм", – розповідає Дмитро Бутенко, власник компанії "Еко Равлик".
Він наголошує, що стартовий капітал для створення повноцінної ферми близько 150 тисяч євро. За три-п'ять років вкладення окупляться.
В Україні жаб'ячі лапки – непопулярний продукт. Однак обсяги поставок за кордон можуть досягати 100 тонн на рік. Основний покупець жаб'ячих лапок Франція.
"Вартість кілограма лапок на внутрішньому ринку України становить 200–650 гривень. У Євросоюзі українські фермери можуть продавати свій товар по 10–15 євро. За кордоном цінується невелика жаба – вагою близько 125 грам", - каже консультант з питань створення жаб'ячих ферм Костянтин Ткаченко.
"Щоб організувати ферму на гектарі заболоченої території, знадобиться близько $ 5 000 –10 000. Ще близько $ 2 000 на рік потрібно на її утримання. Окупається бізнес на третій рік", – додає він.
За даними Держстату, минулого року Україна експортувала до ЄС близько 130 тис. тонн мідій, рапани і устриць. Основним покупцем рапани минулого року був В'єтнам. Також м'ясо рапани купують Китай і Південна Корея.
"Компанія "Устриці Скіфії" продає своїх молюсків по 30 гривень за штуку. Кілограм українських мідій у роздробі коштує від 100 гривень, м'ясо рапани – від 140 гривень. Оптова ціна для мідій в Україні – від 30 гривень за кілограм", - зазначає власник компанії "Устриці Скіфії" Андрій Пігулевський.
Він інвестував у створення устричної ферми близько $ 200 тис. Зараз він вирощує приблизно 17 тонн устриць на рік, у планах через три-чотири роки наростити обсяги до 40 тис. тонн.
В Україні промисловий вилов заборонений c 2001 року. Але рибу можна вирощувати на спеціальних фермах. Експортують харчову чорну ікру лише дві компанії – Osetr і Bester.
"Компанія Bester постачає на зовнішні ринки близько 100 кілограмів на рік. Купують ікру країни ЄС і США", – ділиться Антон Яременко, власник компанії Bester.
В Україні 100 гр ікри з місцевої стерляді коштує 1800 грн, а з українського осетра – 2500 грн. В ЄС українську ікру закуповують в середньому по $ 600–800 за кг.
Для будівництва переробного цеху Bester вклала близько $ 400 тис. Але окупляться інвестиції не раніше ніж через 15 років – метати ікру осетер починає на десятому році життя, стерлядь – на п'ятому.
У листопаді 2017 року порівняно з попереднім місяцем інфляція на споживчому ринку склала 0,9%. З початку року вона становить 12,5%.

Related

Економіка 6060958483742235678

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item