Росія роздратована. Преса США про Javelin Києву

США продадуть Україні протитанкові Javelin

Америка вперше схвалила продаж Україні летального озброєння.

 
Українська влада давно говорила про необхідність протиракетних установок Javelin. Ще в 2015 році президент Петро Порошенко в інтерв'ю Wall Street Journal заявив, що українська армія потребує 1240 американських протитанкових ракетних комплексів.
 
Кілька місяців план поставок Javelin, розроблений Пентагоном і Держдепом, лежав на столі у президента США Дональда Трампа. В кінці минулого тижня Трамп його схвалив.
 
"США вирішили надати Україні посилені оборонні можливості в якості частини наших зусиль, щоб допомогти створити свої довгострокові оборонні можливості, захистити свій суверенітет і продовжити стримувати агресора", - заявила 22 грудня представник Держдепу Хізер Ноєрт.
 
Російські офіційні особи негайно виступили з нападками на це рішення. Росія вважає, що Javelin "спровокує Україну на нові акти кровопролиття", а США, на думку Москви "переступили межу".
 
Що пише авторитетна американська преса про рішення Трампа поставити Україні летальну зброю, з'ясовували ЗМІ.

Javelin пред'являть більш високу ціну за агресію

Wall Street Journal
 
Адміністрація президента США Дональда Трампа зробила черговий корисний крок, щоб привернути увагу Росії до України, пише газета в редакційній статті.
 
Бронетехніка є головною російською перевагою в конфлікті, який президент РФ Володимир Путін намагається загострити в останні тижні, а комплекс Javelin - найбільш ефективною американською переносною протитанковою зброєю.
 
Він оснащений інфрачервоною системою наведення, а його ракета змінює свою траєкторію і завдає удар по танку зверху, де у нього найбільш слабка броня.
 
Javelin не врегулює конфлікт на Донбасі, але допоможе Україні пред'явити Путіну вищу ціну за його агресію.
 
Рішення Білого дому викликало у Росії роздратування. Там заявили, що ця зброя "пустить під укіс мирний процес", проте саме Москва продовжує порушувати мінські угоди.
 
Критики стверджують, що продаж цієї зброї збільшить напруженість у відносинах між Америкою і Росією.
 
Однак Путін не сприйматиме серйозно мінські угоди і позицію Заходу щодо України доти, поки не переконається в тому, що ціна його імперіалізму вища, ніж політична вигода від нього всередині країни.
 
Путін чекає того моменту, коли Трамп піде на поступки щодо України, та продаж Javelin є переконливим свідченням того, що він цього не зробить.

Трамп у пошуках оптимального варіанту

Washington Post
 
Білий дім вперше схвалив комерційний продаж летальної зброї Україні, що є відходом від існуючої де-факто заборони на продаж зброї, яка існувала з часу правління адміністрації Обами, пише політичний оглядач Джош Рогін.
 
За словами анонімного співробітника Держдепу, Америка ще нічого не продала і не передала Україні. Ліцензія, що отримала схвалення, передбачає окремий розгляд кожного конкретного випадку продажу, додав він.
 
Інший високопоставлений співробітник адміністрації президента США сказав, що Трамп особисто схвалив рішення про видачу ліцензії, і сталося це після того, як він ознайомився з меморандумом, представленим міністром оборони Джимом Меттіс і держсекретарем Рексом Тіллерсоном.
 
На думку експертів і офіційних осіб, Трамп вибрав помірний варіант, і він не схвалив все, про що просили українці. Проте він перейшов межу і схвалив продаж летальної зброї - це значний зсув у підході його адміністрації, а також в американській політиці загалом.
 
Стратегію адміністрації Трампа, пов'язану зі схваленням продажу дуже обмеженої кількості зброї, можна порівняти з пошуком найбільш оптимального варіанту, який задовольнить прихильників поставок і не викличе сильного засудження у противників.
 
Рішення про продаж незначної кількості зброї, швидше за все, принципово не змінить розрахунки Путіна і траєкторію війни в Україні. Однак це, безсумнівно, є свідченням того, що погляди Трампа в області зовнішньої політики в ході його президентства змінюються.

Відносини з Росією жорсткішають

Wall Street Journal
 
Рішення Трампа про постачання в Україну протитанкових керованих ракет - відображення точки зору його радників, які вважають, що відправка Javelin збільшить витрати Росії від агресії на Донбасі, і дасть у руки Заходу нові важелі впливу на переговорах про українське майбутнє, пише для газети військовий аналітик Майкл Гордон.
 
Експерти, які підтримали це рішення, не говорять про те, що ці протитанкові системи вирішальним чином змінять баланс сил у цьому конфлікті.
 
Швидше за все, стверджують вони, поставки зброї утримають Росію від нових військових дій в Україні, бо ці системи озброєнь збільшать втрати серед російських військ. А Путін чутливо ставиться до втрат, заявив науковий співробітник вашингтонського аналітичного центру Atlantic Сouncil Олександр Вершбоу.
 
Своє рішення Трамп прийняв через активізацію бойових дій на сході України, а переговори, що тривали багато місяців, зайшли у глухий кут.
 
Оскільки Путін пішов на перевибори, і в умовах передвиборної гонки використовує націоналістичні настрої у себе в країні, надій на прорив у переговорному процесі в найближчі місяці дуже мало, з чим згодні багато експертів.
 
"Сполучені Штати вирішили надати Україні посилені оборонні можливості в якості частини наших зусиль, щоб допомогти Україні створити свої довгострокові оборонні можливості, захистити свій суверенітет і продовжити стримувати агресора", - зазначила в п'ятницю офіційний представник Держдепартаменту Хізер Ноєрт.
 

Related

Події у світі 3323490228367789949

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item