Спалах кору в Україні: чим загрожує хвороба, як їй запобігти і де найбільше тих, що заразилися

Спалахи кору спостерігаються кожні 5-6 років
Ще у 2017 році в кількох регіонах України зросла кількість хворих на кір, а на початку 2018 року кількість хворих дітей і дорослих різко збільшилась і в Києві
НВ розповідає, де найбільше хворих, з чим пов'язують зростання захворюваності на кір фахівці, чим небезпечна хвороба і як їй запобігти.

Де в Україні найбільше хворіють на кір

У грудні 2017 року МОЗ повідомив, що, за станом на 1 листопада 2017 року Україна захворіли на кір 2381 особа – в 70 разів більше, ніж у 2016 році. Найвища захворюваність на цю хворобу була зареєстрована в Івано-Франківській області, де захворіли 877 осіб, у Закарпатській – 265 (по даним Департаменту охорони здоров'я Закарпатської обласної державної адміністрації - 416), Львівській – 61, Тернопільській – 96 і Одеській – 767.
У Києві за цей період захворіли 53 людини, тоді як в 2016 році – тільки двоє.
Більшості хворих за цей період – до 17 років (1804 людини, за даними Міністерства охорони здоров'я). Більше 86% хворих не пройшли повну вакцинацію (не отримали необхідні дві дози вакцини). Через спалах кору в Івано-Франківській, Одеській та Тернопільській областях у вересні 2017 року МОЗ заборонив дітям, що не пройшли вакцинацію, відвідувати школи і дитячі сади.
15 грудня головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій повідомив ЗМІ, що в 2017 році було зареєстровано чотири випадки смерті (двоє дорослих і двоє дітей) через захворювання на кір. Він також прогнозував високий рівень захворюваності на кір як мінімум в першій половині 2018 року.
Варто відзначити, що вірус кору легко поширюється в місцях скупчення людей. Так, у Львівській області протягом 15-17 грудня 2017 року були госпіталізовані дев'ять осіб з кором. Всі вони – співробітники одного заводу компанії Фуджікура. А станом на 9 січня 54 випадки захворювання на кір було зафіксовано в Києві, 43 з них – у дітей. Причому більше 20 хворих дітей відвідували цирк Кобзов в період з 22 по 30 грудня 2017 року. Згідно з епідеміологічним анамнезом, в цей період випадок кору був зареєстрований у одного із співробітників цирку.
У Закарпатській області, за даними Департаменту охорони здоров'я Закарпатської ОДА, різке зростання захворюваності на кір було зареєстроване у серпні-вересні 2017 року (з 6 випадків до 95). А в грудні 2017 року, за попередніми даними, захворіли 200 осіб, причому найбільше хворих серед дітей до чотирьох років.

Як передається кір і чим він небезпечний

Кір передається повітряно-крапельним шляхом, вірус кору виділяється хворим в зовнішнє середовище під час кашлю, чхання або тісного особистого контакту. В повітрі або на заражених поверхнях вірус залишається активним протягом двох годин. Хвора на кір людина є джерелом зараження з останніх двох днів інкубаційного періоду (триває 8-14 днів, рідко до 17 днів) до четвертого дня після появи висипань. З 5-го дня після появи висипань людина вважається незаразною. Бувають також випадки зараження плоду через плаценту від хворої матері. Сприйнятливість до кору дуже висока – це одне з найбільш заразних захворювань.
Спалахи кору досить прогнозовані і спостерігаються кожні п'ять-шість років.
"Можемо згадати 2001, 2005-2006. У 2006 році у нас захворіло понад 40 тисяч – це тільки зареєстровані випадки, в 2012 році офіційно зареєстровано трохи більше 12 тисяч. Минуло п'ять-шість років – маємо підйом захворюваності", -– відзначав головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій.
Найважче кір переносять діти до п'яти років і дорослі, що не були вакциновані і не перехворіли на кір в дитинстві. Серед можливих ускладнень кору – отит, пневмонія, енцефаліт, важка діарея і зневоднення, гепатит і навіть сліпота. Особливо небезпечним є захворювання на кір при вагітності – хвороба може спровокувати викидень або патологію у плода.

Симптоми, профілактика і лікування кору

Першим симптомом кору є сильне підвищення температури (іноді до 40 градусів). Воно настає через 10-12 днів після зараження і триває 4-7 днів. У хворих спостерігається чхання, кашель, почервоніння очей, сльозотеча і світлобоязнь, запалення горла, діарея, а також маленькі білі цятки на внутрішній поверхні щік.
На 4-5 день хвороби з'являється характерний для кору висип, він складається з дрібних папул, оточених плямою і схильних до злиття. Спочатку висип з'являється на обличчі, шиї і за вухами, на наступний день – на тулубі, і потім – на кінцівках. Висип залишається на шкірі 5-6 днів.
Найефективнішим засобом проти кору є вакцинація. Її потрібно робити двічі – в шість місяців і в 12 років. Ті, хто пройшов вакцинацію, отримують імунітет на багато років. Імунітет на все життя з'являється і у перехворілих на кір.
При кору призначають симптоматичне лікування, специфічного лікування не існує. Використовують відхаркувальні і протизапальні засоби для полегшення запалення дихальних шляхів. Щоб збити температуру – ібупрофен або парацетамол. При коньюктивіті призначають краплі з антибіотиками. Антибіотики також можуть застосовувати в разі розвитку пневмонії.

Related

Здоров'я 5830086477329394936

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item