Дослідники з'ясували, що алкоголь може руйнувати ДНК

Алкоголь може руйнувати ДНК
Вчені з Великої Британії виявили, що алкоголь пошкоджує ДНК в кровотворних стовбурних клітинах
Ці ушкодження викликає не сам спирт, а хімічна сполука ацетальдегід, побічний продукт метаболізму спирту, пише Science Alert.
Дослідники з'ясували, що, коли людина починає споживати алкоголь надміру, ацетальдегід починає накопичуватися в клітинах. Це призводить до змін ДНК, які здатні спровокувати рак, наголосили автори дослідження, яке провели в Кембриджському Університеті, в Лабораторії молекулярної біології.
"Те, як саме алкоголь завдає нам проблем, спірно. Однак, дослідження дає дуже вагомі докази того, що метаболіт алкоголю викликає ушкодження ДНК і всіх важливих стовбурових клітин, які виробляють нові тканини", - наголосив провідний автор дослідження Кетан Патель.
Дослідники давали мишам розчин етанолу, а потім аналізували ДНК стовбурових клітин. З'ясувалося, що ацетальдегід здатний викликати розриви у ДНК. Щоб побачити, як ацетальдегід впливає на клітини, команда мала генетично модифікувати мишей мутацією, яка завадила стовбуровим клітинам крові виробляти фермент ALDH2. У мишей, яких позбавили здатності до вироблення цього ферменту, пошкоджень ДНК виявилося в чотири рази більше.
"Ми бачили величезну кількість пошкоджень ДНК в цих клітинах. ДНК були частково вилучені, зламані, і ми навіть бачили, що частини хромосом перебудовувалися", - сказав Патель.
Раніше ЗМІ повідомляли, що американські вчені виявили несподіваний вплив алкоголю на мозок. Дослідники з Каліфорнії вважають, що помірне вживання алкоголю захищає від хвороби Альцгеймера. Вчені окремо наголосили, що дослідження проводилося в основному на білих людях середнього класу.

Related

Цікаво 1106754187078617368

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item