У Росії вирішується питання - Путін чи не Путін? - Забужко


У Росії до президентських виборів 18 березня 2018 року триватиме боротьба кланів.
Про це в інтерв'ю сказала письменниця Оксана Забужко.
"У Росії вирішується питання - Путін чи не Путін? Це внутрішня боротьба кланів. Триватиме до президентських виборів. Чи буде спроба чергової "перебудови", після якої все рухне? Чи підуть шляхом копіювання радянської моделі останнього десятиліття? Не забуваймо: Росія не мінялась останні 500 років. Крім костюмів. Хтось із західних істориків підрахував, що за цей період там було 18 спроб лібералізації. Всі провалилися.
Якщо лишиться Путін – рухне по-іншому. Тому для наших окупованих територій, думаю, треба було б виробити на майбутнє два різні сценарії "повернення" – залежно від того, яким курсом дрейфуватиме Росія після виборів. Не знаю, чи хтось цим займається", - сказала вона.
Коли Росія валиться, вона завжди воює, підкреслила письменниця.
"Яке там відбувається воловодіння підкилимове й які клани між собою воюють, - того ніхто не знає. Історія Росії – це історія палацових переворотів", - зазначила Оксана Забужко.
За словами письменниці, архітектор теперішньої російської політичної системи – покійний Борис Березовський.
"Він справді уявляв себе таким О'Браєном Джорджа Орвелла (англійський письменник, автор романів "Колгосп тварин" і "1984", у яких зобразив тоталітарне суспільство. - Gazeta.ua) – злим генієм, який керує світом. Він вірив у це. Його протеже в Україні була Юлія Тимошенко. А для Росії він "створив" Путіна. Вирішив, що той його слухатиметься. Але Голем (персонаж єврейської міфології, штучно створена рабинами-кабалістами людиноподібна істота - для "чорних" робіт. - Gazeta.ua) повстав проти свого творця. Там є багато повчальних сюжетів, у цій новітній російській історії, якими б мала займатися російська література. Але, якщо не рахувати Володимира Сорокіна, вона якраз дуже мало це робить. А хотілось би про все це почитати "зсередини" - бодай у такому алегоричному форматі, як це робив Орвелл у романі "1984" на британському матеріалі. Бо, якщо "Колгосп тварин" - це був памфлет на російську революцію, то "1984" він писав на основі свого досвіду роботи на "Бі-Бі-Сі" під час війни. Бачив тенденції тоталітарного управління на британському ґрунті", - сказала Оксана Забужко.

Related

Суспільство 2119780434771569401

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item