Росія за допомогою шантажу вимагає повернення в ПАРЄ. Через це в організації можуть скасувати механізм санкцій

ПАРЄ доведеться вирішувати, чи готова вона відмовитися від частини своїх повноважень заради повернення Росії
Щоб повернутися в ПАРЄ в обхід санкцій, у 2017 році Росія почала кампанію шантажу – за цей рік вона недоплатила до Ради Європи 22 мільйона 300 тисяч євро.
За словами генсека РЄ Турбьерна Ягланда, через скорочення внесків Росії і Туреччини організація зіткнулася з фінансовою кризою і буде змушена скорочувати свою активність.
НВ розповідає, як шантаж Росії змусив Раду Європи придумувати механізм її повернення в ПАРЄ в обхід санкцій.

Як Росія шантажує Раду Європи

6 червня 2017 року, голова Держдуми РФ В'ячеслав Володін заявив, що Москва не буде платити в бюджет Ради Європи близько третини свого щорічного внеску в розмірі майже 11 мільйонів євро. А 23 січня 2017 року міністр закордонних справ Данії Андерс Самуельсен, головуючий в РЄ в кінці 2017 і на початку 2018 року, заявив, що в 2017 році Росія фактично недоплатила в бюджет Ради Європи двічі на понад 22 млн 300 тисяч євро. Про те, що Росія заплатила лише третину свого членського внеску за 2017 рік, заявляв Європейській правді і спікер генсека Ради Європи Деніел Хольтген.
Росія загрожує не платити членські внески до відновлення її прав в ПАРЄ, які були обмежені санкціями за незаконну анексію Криму і війну на Донбасі. Про це 22 січня 2017 року заявив російський сенатор Олексій Пушков у відповідь на заяву Ягланда про фінансову кризу в Раді Європи.
"У РЄ чекають в лютому чергового внеску Росії. Але, поки права Росії в ПАРЄ не відновлені, внеску не буде. Нехай за нас платить Україна", – написав він на своїй сторінці в Twitter.

В СЕ ждут в феврале очередного взноса России. Но, пока права России в ПАСЕ не восстановлены, взноса не будет. Пусть за нас платит Украина.

Причому більше 23 січня віце-спікер Держдуми Росії Петро Толстой перед засіданням спеціального комітету ПАРЄ, який повинен займатися розробкою змін правил Асамблеї "під Росію", висловив упевненість, що РФ повернеться ПАРЄ, незважаючи на відмову виконувати деякі її резолюції.
"Ми будемо дискутувати (по їх змісту) з нашими колегами досить жорстко – після того як повернемося в Асамблею", – заявив він.
У той же час, голова комітету Ради Федерації у закордонних справах Костянтин Косачов, підкреслив, що "деякі резолюції не будуть виконані ніколи".

Як шантаж Росії змушує Ягланда та Ніколетті йти на поступки

Річний бюджет Ради Європи – 450 млн євро. Таким чином, нинішній борг Росії становить трохи менше 5% бюджету, а весь її внесок – 7,33% бюджету. Фінансові проблеми Ради Європи посилює ще й те, що у відповідь на критику ПАРЄ Туреччина, яка перед тим добровільно збільшила свій внесок в ПАРЄ, знову повернула його на рівень мінімального – а це мінус ще 20 млн євро.
ПАРЄ наклала політичні санкції на Росію в 2015 році, а з січня 2016 року російський парламент відмовляється відправляти свою делегацію в ПАРЄ, щоб їх уникнути.
Варто відзначити, що ПАРЄ не має окремого бюджету – видатки на цю організацію – це лише кілька відсотків бюджету Ради Європи. Причому в роботі іншої частини Ради Європи росіяни беруть участь.
Глава МЗС Росії Сергій Лавров і глава Ради Європи Турбйорн Ягланд під час переговорів в Москві 20 жовтня 2017 року/Фото: EPA
Відмова Росії виконувати свої зобов'язання як члена РЄ створює для його глави Ягланда не тільки фінансову, а й політичну проблему. У травні 2019 року до 70-річчя Ради Європи має відбутися четвертий в історії цієї організації саміт. Його зрив через російський бойкот або проведення саміту без участі Росії означав би для Ягланда особисту поразку.
Тому, хоча Ягланд і наполягає, що внесення членських внесків до Ради Європи – обов'язок Росії, він все ж таки готовий йти на поступки. Так, в інтерв'ю Financial Times від 26 листопада він заявив, що прихильники повернення Росії в ПАРЄ допускають таку можливість. Це нібито пов'язано з побоюваннями, що Росія в зв'язку з обмеженнями може вийти з Ради Європи, що може стати ударом по захисту прав людини в світі. За його словами, Європейський суд з прав людини і Конвенція 1949 року також ще важливі і для російських громадян. І якщо Росія покине РЄ, "це буде негативна подія і для Європи".
Крім Ягланда, прихильником повернення Росії в ПАРЄ в обхід санкцій є і недавно обраний глава ПАРЄ Мікеле Ніколетті. Він є автором резолюції, що передбачає механізм зняття політичних санкцій з Російської Федерації.
Новий глава ПАРЄ Мікеле Ніколетті – автор резолюції, яка передбачає зняття санкцій з Росії/Фото: Council of Europe Parliamentary Assembly via Flickr
Резолюція була затверджена 11 жовтня 2017 року, але на наступний день, 12 жовтня, спільний комітет ПАРЄ і міністрів Ради Європи не зміг створити робочу групу, яка повинна шукати шляхи повернення Росії в ПАРЄ. А 28 листопада 2018 року в промові з нагоди обрання на посаду новий глава ПАРЄ висловив жаль з приводу того, що росіяни, уникаючи формального продовження санкцій, самостійно відмовилися від участі в роботі ПАРЄ.

Чи відмовиться ПАРЄ від механізму санкцій заради повернення Росії?

Ще 11 січня 2018 року голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар'єв повідомив, що прихильники повернення Росії "будуть намагатися змінити регламент ПАРЄ, щоб прибрати звідти можливість введення санкцій проти національних делегацій".
А 23 січня віце-спікер Держдуми Петро Толстой і глава комітету Ради федерації у закордонних справах Костянтин Косачов приїхали на перше засідання спеціального комітету, який повинен напрацювати такі зміни в регламент ПАРЄ, які в принципі не дозволять накладати на Росію санкції. Причому представники РФ на цьому засіданні підтвердили, що Росія не збирається виконувати всі резолюції ПАРЄ та змінювати свою політику.
Костянтин Косачов (ліворуч) і Петро Толстой (праворуч) на засіданні спеціального комітету ПАРЄ, який повинен розробити механізм повернення Росії/Фото: Iryna Gerashchenko via Facebook
Ніколетті оголосив, що комітет повинен закінчити свою роботу до червня 2018 року. Якщо так і станеться, вже в кінці червня ПАРЄ може проголосувати за рішення про ліквідацію механізму санкцій. Якщо голосування буде на користь Росії, його повинні будуть також підтримати в Комітеті міністрів Ради Європи. Крім того, для реалізації цього механізму повернення Росії доведеться внести зміни в статут Ради Європи.
Якщо всі ці умови будуть виконані, Росія зможе повернутися в ПАРЄ на своїх умовах в жовтні 2018 року, причому Асамблея добровільно відмовиться заради цього від можливості вплинути за допомогою санкцій на будь-якого зі своїх членів.
Головною перешкодою для реалізації цієї схеми є те, що її повинні підтримати більшість депутатів-членів ПАРЄ на відкритому голосуванні. Публічність голосування, ймовірно, може утримати депутатів від ліквідації санкцій механізму заради Росії, так як це однозначно викличе питання про мотиви такого рішення з боку ЗМІ і громадськості.
Cами росіяни зараз розуміють, що підтримки для повернення в ПАРЄ їм не вистачає. Проте, реальна небезпека того, що шантаж Росії виявиться успішним, існує.

Related

Події у світі 4946542504059426948

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item