Польща замінила Україну в Радбезі ООН

Польща в 6-й раз опинилася в Радбезі ООН

Польща виконуватиме функції члена Радбезу ООН протягом двох років.

 
З 1 січня Польща стала непостійним членом Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй від країн Східної Європи замість України. Вона членствуватиме в Радбезі ООН протягом двох років, повідомляє Польське радіо.
 
Як зазначається, польська сторона братиме участь у розмовах і рішеннях щодо найважливіших питань світової безпеки, однак реальний вплив ООН на ці справи з кожним роком стає дедалі обмеженішим.
 
Окрім Польщі, з 1 січня в групі непостійних членів бутимуть, зокрема, Кувейт, Перу і Республіка Кот-д'Івуар.
 
Польща стає непостійним членом Ради Безпеки ООН у шостий раз. Раніше вона виконувала цю задачу в 1996-1997 роках.
 
Радбез ООН - один з найважливіших органів, що діють при Організації Об'єднаних Націй. Займається підтримкою миру, тобто на практиці більшістю проблем сучасного світу.
 
Йдеться й про збройні конфлікти, міжнародну політику і про деякі природні явища. Рада Безпеки має п'ять постійних членів: Китай, Франція, РФ, США і Велика Британія, а 10 непостійних членів обираються на дворічний термін.
 
РБ ООН вирішує найважливіші справи, пов'язані з миром у світі, і може застосовувати санкції до держав-членів. В останні роки санкції застосовувалися проти Сирії та Північної Кореї.
 
Однак на практиці дії ООН дуже обмежені. Більшість резолюцій мають характер призову поважати міжнародний порядок, а більш суперечливі дії часто блокують постійні члени ООН, які мають право вето. В останні роки більшість резолюцій по справі Сирії ветувала прихильна до Дамаска Росія.
 
Нагадаємо, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш звернувся до світу з нагоди Нового року.

Related

Події у світі 517977072179795741

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item