У США заговорили про третій Майдан

Євромайдан 21 лютого 2014 року

Українці мають усі шанси скинути політичну еліту, вважає експерт з Atlantic Council.

 
На Україну чекає третій Майдан, якщо президент Петро Порошенко не вирішить чотири незавершені ним завдання до 2019 року. Про це у своєму блозі пише Даян Френсис, старший науковий співробітник Atlantic Council - аналітичного центру у сфері міжнародних відносин, який відповідає за ідеологію розвитку НАТО.
 
Початок нового року дуже схожий на 2013 рік напередодні Євромайдану, пише експерт і пояснює чому.
 
Президентство Порошенк нагадує період правління Віктора Януковича, тим, що чинний президент також намагається зміцнити свою владу в будь-який спосіб, у тому числі гальмуючи реформи і переслідуючи опонентів, зазначає експерт.
 
"Верховенство закону відсутнє, депутатська недоторканність залишається в силі. Корупціонерам не знають судового переслідування, навіть Янукович. Ситуація нагадує ту, яка привела до спалаху вуличних революцій 2004 і 2014 років", - пише Френсис.
 
Аналітик підкреслює, що запевнення влади, що нові масові заворушення призведуть до витка нестабільності і відновлення російської агресії, безпідставні.
 
"Привид російського вторгнення фактично зник, сьогодні можливість розпалювання повстання зеленими чоловічками виключена", - йдеться в статті.
 
Вона зазначає, що призовна система, фінансова допомога Заходу і протитанкові ракети Javelin дозволили створити в Україні одні з найсильніших збройних сил у Європі.
 
"Розгортання такого типу зброї означає якісний стрибок з положення, де Україна не здатна дати відсіч... до ситуації, коли вона може захищатися чи завдавати попереджувальних ударів. Іншими словами, у цей раз усе по-іншому, тому що Україна озброєна до зубів", - каже аналітик.
 
Окрім того, безліч патріотично налаштованих молодих осіб і ветерани АТО не тільки нейтралізують російську загрозу, але принципово змінюють якість будь-якої майбутньої вуличної революції, яка може розгорітися, якщо нинішній режим відмовиться повноцінно реформувати країну до виборів 2019 року.
 
За її даними, українці більше цікавляться рівнем корупції в країні, ніж загрозою з боку Росії, а Захід твердо підтримує прагнення громадян України до встановлення справжньої демократії і побудови справедливого суспільства.
 
Якщо станеться третій Майдан, то Україна не опиниться в хаосі, оскільки в країні посилилися фінансові інститути, є досвід співпраці із західними союзниками, створена інфраструктура управління, що складається із сотень чесних парламентаріїв, фінансистів, адвокатів, активістів, представників міжнародних організацій і політиків.
 
"Дехто з них уже проводить неофіційні зустрічі: зокрема, це київська когорта з 200 технократів, яким під силу здійснити негайну мирну передачу влади", - підкреслює Френсис.
 
Аналітик з Atlantic Council зазначає, що Порошенко зробив деякі кроки для реформування України, але залишилися ще чотири незавершені завдання:
 
- відкликати і переглянути свій неефективний законопроект про Антикорупційний суд, дозволивши цьому органу діяти незалежно, як цього вимагають українці і західні донори;
 
- припинити атаки на Національне антикорупційне бюро України;
 
- зняти недоторканність з депутатів парламенту;
 
- заборонити політичну пропаганду на всіх телевізійних станціях напередодні виборів 2019 року, щоб нівелювати вплив олігархів.
 
"Якщо необхідні перетворення не будуть проведені, можливий спалах вуличних протестів напередодні виборів. Вони матимуть широку підтримку з боку міжнародної громадськості. І володіючи військовою силою протистояти Росії, українці, нарешті, отримають шанс скинути одіозні еліти", - підкреслює Френсис.
 
Раніше американська газета The Washington Post, посилаючись на документи, писала, що в лютому 2014 року ГРУ Росії запустило кампанію з дискредитації Майдану і нової української влади в соціальних мережах.

Related

Суспільство 5575663915236600108

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item