Порошенко не хотів визнавати російську агресію - політолог


Законопроект про деокупацію Донбасу важливий, за ним Росія нестиме відповідальність після звільнення територій. Однак президент Петро Порошенко вперто протидіяв визнанню російської агресії.
Про це ЗМІ сказав політолог Михайло Басараб.
"Основне завдання закону — правове визначення факту збройної агресії Російської Федерації і окупації нею окремих районів Донецької і Луганської областей та Криму. Росія, відповідно до міжнародного права, нестиме відповідальність за ситуацію на окупованих територіях зараз, а також відповідатиме за завдані збитки після звільнення українських територій у майбутньому.
Це далеко не перший законопроект про окупований Донбас. Дискусію започаткувала віце-спікер Оксана Сироїд, запропонувавши подібний ще у 2015 році. Згодом на його основі підготували оптимальний документ за участю громадськості і представників міністерств та відомств. Вписали дату початку агресії – 20 лютого 2014 року. Лише згодом з'явився проект Порошенка. Правки до нього здебільшого вносили фракції і депутати, які розробляли попередні законопроекти про тимчасово окуповані території.
Тривалий час Адміністрація президента чинила шалений опір ухваленню такого законопроекту. Представники президентської команди заперечували факт окупації частини Донбасу, вигадуючи якісь нові правові поняття для цієї ситуації. Порошенко вперто протидіяв визнанню російської агресії і окупації ОРДЛО, а потім раптом швидко поміняв свою позицію.
Законопроект суперечить "мирному плану" президента і Мінським домовленостям, які базувалися на тому, що на Донбасі внутрішній конфлікт, за якоїсь незрозумілої участі Росії. Документ визначає, що місцеві так звані "ополченці" - ніякі не терористи, сепаратисти чи бойовики, а іррегулярні підрозділи армії РФ. Документ компромісний. По-хорошому він мав у рівній мірі стосуватися усіх окупованих територій, зокрема Крим. А ми чинимо фактично за логікою Кремля, який хоче розділити у два окремі кошики проблему Донбасу і півострова.
Немає жодної потреби визнавати ЛНР-ДНР терористичними організаціями. У законі їх прописали структурними підрозділами окупаційного режиму. Це значно серйозніша кваліфікація для колаборантів і Росії. Визнання їх терористами дає додатковий привід для маніпуляцій, що в нас внутрішній конфлікт з якимось бандитами, які бігають по Донбасу", - каже політолог.
18 січня Верховна Рада ухвалила в цілому президентський законопроект про деокупацію Донбасу.
Документ визначає Росію "агресором та окупантом". Проголошує окремі райони Донбасу окупованою територією.

Related

Політика 2002071487296003317

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item