Давос, Меркель і уроки історії


«Покоління, яке народилося після другої світової війни, має довести, що вони зробили висновки історії», — спеціальне послання Ангели Меркель на Всесвітньому форумі в Давосі.
Канцлер Німеччини не приїжджала у Давос два роки поспіль. Це були єдині два форуми в Давосі, які вона пропустила за всі роки перебування на посаді канцлера. Офіційних причин не називали, але вочевидь це було пов'язано з Brexit і обранням Дональда Трампа президентом США. Тепер от взяла участь і виступила зі спеціальним, десятим посланням на ВЕФ. Втім, зараз у Меркель теж не найкращі часи: вона все ще веде переговори про формування нового уряду з соціал-демократами, але результату поки немає.
Як зазначив засновник і незмінний президент ВЕФ Калус Шваб, «обговорення Європи без вас було б неможливим». Це не просто констатація факту і навіть не лестощі. Зараз це визнання лідерства Меркель у ЄС. Тим часом, через дві години на цій самій трибуні очікується виступ президента Франції Еммануеля Макрона. Багато хто чекає, що канцлер Німеччини дасть відповідь на пропозиції Макрона почати глибоке реформування Європейського Союзу. У приватних розмовах всі визнають, що зараз між Меркель і Макроном розгортається тиха війна за лідерство в ЄС. У публічному виступі Меркель не згадала пропозиції Макрона. Можливо, дискусія відбудеться в закритому режимі. Тим часом, сьогодні в Давосі, крім Меркель і Макрона, також присутні прем'єр-міністр Італії Паоло Гентіліоні і іспанський король Феліпе VI.
Що цікаво, Меркель залишить Давос напередодні приїзду Дональда Трампа. Вони не зустрінуться. Канцлера Німеччини вважають головним ідеологічним опонентом Дональда Трампа на Європейському континенті. Президент США збирається виступити в Давосі через два дні. Але на знак протесту проти його візиту на вулиці Цюріху вже вийшли тисячі людей.
У своєму виступі канцлер зробила окремий акцент на «руйнівні зміни технологій», які «приголомшують суспільство і турбують людей». Вона також згадала про поляризацію суспільства, яка спостерігається в Німеччині вперше за останні десятиліття в результаті кризи в єврозоні та проблеми з міграцією.
«Ми завжди пишалися свободою пересування, але ніколи не думали про захист наших зовнішніх кордонів. Тепер ми працюємо над цією системою входу і виходу... Але треба розуміти, що проста ізоляція не допоможе нам захистити кордони. Нам небхідні хороші угоди з сусідами».
«На жаль, зараз Європа не така активна у своїй зовнішній політиці, як хотілося б. Нам потрібно взяти на себе більшу відповідальність. Ми повинні взяти нашу долю у свої руки».
Ангела Меркель нагадала, що цього року виповнюється 100 років з дня закінчення Першої світової війни. «Ми повинні запитати себе, чи вивчили ми уроки історії. Думаю, що ні... Покоління, яке народилося після другої світової війни, має довести, що вони зробили висновки історії. Це означає, що ми продовжуємо залишатися прихильниками мультилатералізму».

Related

Події у світі 2468082226438463455

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item