Кремлівська доповідь. Хто переписав документ

Андерс Аслунд: Головним адресатом цього списку є президент Росії
Мета доповіді полягала в тому, щоб чітко визначити всіх тих осіб, хто зробив свій статок завдяки протизаконним зв'язкам з Кремлем
28 липня Сенат США проголосував 98 голосами (проти 2) «за» прийняття нового Закону про боротьбу з противниками США за допомогою санкцій (CAATSA). У президента Дональда Трамп не було вибору, і 2 серпня він підписав цей закон. При тому, що головною метою цього закону було забезпечити те, щоб президент не зміг одноосібно скасувати санкції проти Росії через її військову агресію в Україні.
Найбільш цікавим пунктом нового закону став Розділ 241. Він закликав главу Мінфіну США у співпраці з директором Національної розвідки і Держсекретарем США протягом 180 днів представити детальний звіт із зазначенням «найбільш значущих політичних діячів і олігархів з Росії, найбільш близьких до російського режиму, їх активів з точки зору взаємин з президентом Володимиром Путіним та іншими членами російської правлячої еліти», а також вказати на будь-які корупційні зв'язки щодо цих осіб».
Ця передбачувана доповідь була названа «Кремлівським списком», і він повинен був бути представлений опівночі 29 січня. Очевидна мета цього звіту полягала в тому, щоб чітко визначити всіх тих осіб, хто зробив свій статок завдяки протизаконним зв'язкам з Кремлем. І різні урядові органи США сумлінно виконували роботу в цьому напрямі.
Однак в останній момент хтось нагорі — поки що невідомо, хто саме — перекреслив усю роботу експертів. І замість цього просто переписав імена вищих посадових осіб в адміністрації президента та уряді Росії, включивши в список 96 російських мільярдерів зі списку Forbes. Цей високопоставлений чиновник висміяв урядових експертів, які підготували ще один звіт. Таким чином закон CAATSA перетворився на неефективний документ, а американські санкції щодо Росії стали виглядати смішними. Але підписавши цю доповідь, голова Мінфіну взяв на себе відповідальність за нього.
Якщо цей фрагмент з телефонної книги Кремля і матиме якийсь ефект, то тільки той, що ще більше зміцнить російських олігархів за Путіним. У той час як автори законупро санкції, навпаки, прагнули розділити російську еліту, і надати можливість окремим росіянам спокійно жити на Заході. Багато бізнесменів з цього списку Forbes мають громадянство й інших країн, не тільки Росії, і проживають за кордоном протягом багатьох років. Але американська влада вирішила, що ці люди зробили щось неправильно.
Головним адресатом цього списку є президент Росії. Тому виникає запитання, чому глава Фінансового департаменту так відверто насміхається з санкцій щодо Росії і з закону CAATSA, підписаного президентом США?

Related

Події у світі 5628328164869426289

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item