Під поверхнею Марса знайшли великі запаси водяного льоду

На Марсі знайшли запаси льоду
За допомогою знімків з супутника Mars Reconnaissance Orbiter вчені виявили лід в декількох регіонах Марса зі стрімкими схилами.
Цей лід, як кажуть дослідники з Геологічної служби США, може бути привабливою метою для майбутніх космічних місій, а також цінним ресурсом для землян, які оселяться на Марсі, пише Science Alert.
На відміну від крижаних полів, відкритих у 2008 році посадковим модулем Phoenix Mars, шари водяного льоду знаходяться поблизу екватора, а не на полюсах. Деякі з цих льодовиків залягають на глибині всього в один метр, а їх товщина місцями перевищує 100 метрів.
"Приповерхневі запаси льоду, які ми знайшли, швидше за все, почали своє життя у вигляді покладів снігу, які були спресовані в гігантські льодовики, приховані зараз під двометровим шаром із замороженого пилу і грунту", - сказав Колін Дандас, представник наукового центру Геологічної служби США в Арізоні і автор доповіді про знахідку льоду на Марсі.
Команді Дандаса вдалося відкрити відразу вісім великих покладів поверхневих льодів. Сім з них знаходяться в поки безіменних кратерах на рівнині Прометея в південній півкулі Марса, а восьмий - у кратері Миланковича в приполярній частині північної півкулі планети.
Вчені відзначають, що поклади знаходяться на глибині одного-двох метрів, тому добувати лід буде відносно нескладно. Ймовірно, з нього можна добувати кисень, питну воду або виготовляти паливо.
"Несподівано було знайти лід, розташований на поверхні в цих місцях", - додав Колін Дандас.
В кінці 2017 року ЗМІ повідомляли, що дослідники змоделювали аналог грунту Марса і прийшли до висновку, що вода може залишатися в ньому в рідкому вигляді навіть при негативних температурах. Такий незвичайний ефект можливий через наявність в них особливого виду солей-перхлоратів.

Related

Цікаво 8861617858207532096

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item