Порошенко: Київ готовий обміняти затриманих на Донбасі російських військових на утримуваних в РФ українців

Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко заявив, що Київ готовий обміняти українців, утримуваних в РФ, на російських солдатів, захоплених в полон на Донбасі.  
Про це президент заявив в інтерв'ю австрійському виданню Profil.
"Ми хочемо звільнити наших українців, затриманих в Росії... Ми готові випустити російських солдатів, які вторглися в мою країну, як вбивці, в обмін на звільнення Сущенка, Сенцова, багатьох кримських татар. Ми хочемо повернути їх", - сказав Порошенко.
27 грудня 2017 року відбувся масштабний обмін полоненими між Україною та бойовиками окупаційних сил РФ на Донбасі. У результаті були звільнені 73 українських заручники. Україна передала на окуповані території 233 людини.
На території РФ також незаконно утримуються громадяни України, обвинувачені місцевою владою в тероризмі.
26 травня 2016 року суд в Чечні засудив українців Миколу Карпюка та Станіслава Клиха до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно. Згідно з вироком, Карпюк має провести у в'язниці перші 10 років, Клих - перші 9 років, потім обидва повинні бути відправлені в колонію суворого режиму.
У лютому 2016 року російська правозахисна організація Меморіал визнала Карпюка і Клиха політв'язнями.
25 серпня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив українця Олега Сенцова до 20 років суворого режиму.
Сенцова було затримано в Криму 11 травня 2014 року правоохоронними органами РФ. Його звинувачували в нібито підготовці терактів в Криму під час незаконної анексії півострова РФ. Пізніше його звинуватили в зберіганні зброї та вибухівки.
У листопаді 2016 року російські силовики затримали українського журналіста Романа Сущенка в Москві, звинувативши його в "зборі розвідданих". 24 січня 2018 року російський суд продовжив незаконний арешт Сущенка до 30 березня.
Улітку 2017 року ФСБ РФ викрали громадянина України Павла Гриба на території Білорусі, пізніше українець був переведений до СІЗО Краснодара.
ФСБ звинувачує його в "тероризмі" (ст. 205 Кримінального Кодексу РФ, санкція статті передбачає позбавлення волі від десяти до 15 років). Українець заарештований в РФ до 4 січня 2018 року.

Related

Політика 5575174052751766051

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item