Росії намагається привласнити нашу історію, наших людей, нашу церкву - релігієзнавець


Об'єднання церков у єдину помісну церкву можливе лише шляхом домовленостей. За законами суспільного договору живуть всі західні країни.
Про це розповіла доктор філософських наук, релігієзнавець Людмила Филипович.
"За законами суспільного договору живуть всі західні країни. Спроби такі роблять, просто немає довіри між сторонами. У нас зараз тільки православних церков - три. Постає питання: хто з ким буде об'єднуватися? Про яке об'єднання може йтися, коли Московський патріархат є частиною Російської православної церкви, яка є головною ідеологічною зброєю у війні", - вважає вона
Ідея єдиної української помісної церкви вже існує у представників різних церков.
"В історії ці процеси розтягувалися на століття. Московська церква стала помістною майже через 150 років після заснування. Зараз історія пришвидшується, нам не треба так довго чекати. Спілкуюся з представниками різних церков, бачу дуже серйозні зрушення. В кожній є люди, які бачать модель помісної церкви. Існує рух за відкриту православну церкву. Ми маємо навчитися слухати інші ідеї й адекватно реагувати. Створили Відкритий православний університет при Софії Київській. Там обговорюються дуже цікаві ідеї", - говорить вона.
Визнання церкви Київського патріархату залежить від вміння українців домовлятися між собою та інтересів Вселенського патріарха.
"Декілька разів Константинополь був готовий визнати УПЦ КП, але за однієї умови: українці мають порозумітися. Всі західні демократії будуються на балансі лівих і правих, лібералів і ортодоксів, лейбористів і традиціоналістів, але вони навчилися домовлятися.
Вселенський патріарх має свій інтерес. Якщо він визнає Київський патріархат, фактично пересвариться з усім православним світом. У Російській церкві кажуть: вважаємо Україну своєю канонічною територією. Можемо об'єднати сили проти Вселенського патріарха і переглянути визнання першості серед всіх православних патріархів", - розповідає релігієзнавець.
На її думку, світ рухається до розвитку різноманітних асоціацій.
"Немає вертикальної залежності, а будується горизонтальна система. В православ'ї є зв'язок між самостійними, самодостатніми одиницями. З боку Росії ми бачимо спроби привласнити нашу історію, наших людей, нашу церкву", - зазначила Людмила Филипович.
Акція під назвою "Свобода архітекторам" пройшла 3 лютого у Києві. Близько сотні активістів вийшли на вулицю підтримати заарештованих архітекторів Олександра Горбаня та Олексія Шемотюка. Їх підозрюють у спробі підпалу у ніч на 25 січня релігійної споруди Української православної церкви Московського патріархату. В той же час кілька сотень вірян прийшли на службу, що відбувається у храмі УПЦ МП. Між групами людей і виник конфлікт.

Related

Суспільство 8323958941067880378

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item