Не Марсом єдиним. Навіщо насправді Ілон Маск рветься в космос


Марс дійсно є «блакитною мрією» Маска, але найближчим часом він збирається реалізувати іншу ідею, від якої теж захоплює дух. Компанія Маска SpaceX побудує систему глобального доступу в інтернет за допомогою мережі супутників.
Весь останній тиждень весь світ обговорював запуск надважкої ракети Falcon Heavy. Мільйони людей стежили за онлайн-трансляцією виходу ракети на орбіту Землі, постили фотографії та створювали меми з червоним електромобілем Ілона Маска, що летять у відкритому космосі.
Але для чого насправді відбулося це дійство? SpaceX працює вже 16 років, наскільки за цей час компанія наблизилася до заявленої колонізації Марса і чи відбудеться це взагалі?
НВ вирішило розібратися, яких наслідків чекати від запуску Falcon Heavy і чому інтернет-провайдери повинні побоюватися космічної програми SpaceX.

Ілон Маск – нереальний мрійник

У 2002-му році 34-річний підприємець та інженер Ілон Маск озвучує фантастичну ідею – молодий бізнесмен хоче переселити людство на інші планети. «Оазис на Марсі» – для реалізації такої задумки потрібно перенести величезну кількість земних ресурсів у космос, а підняття одного кілограма вантажу за межі земної орбіти може коштувати більше $10000.
Для вирішення цієї проблеми Маск створює Space Explorations Technology або SpaceX – компанію, мета якої зробити польоти в космос в рази дешевшими і продуктивнішими ніж коли б то не було. Не чекаючи інвесторів, футурист вкладає власні $100 млн в розвиток компанії.
«Ми повинні зробити щось епохальне, щоб знизити ціну виходу в космос. Я хочу зробити людство цивілізацією, яка досліджує космічний простір», – говорив Ілон в інтерв'ю The New York Times.
Після марних спроб, трьох невдалих запусків і колосального обсягу виконаної роботи, 28 вересня 2008 року SpaceX запускає свою першу ракету – Falcon 1. Ця подія забезпечила компанії багатомільйонні контракти з Пентагоном, урядами інших держав і багатьма приватними компаніями. Ще б пак, запуск ракети, аналогічної Falcon 1, в той час коштував близько $30 млн, коли для запуску дітища SpaceX потрібно лише 7 млн.
З наступними творіннями Falcon 5 і Falcon 9, SpaceX нарешті прийшли до вінця аерокосмічної промисловості людства на сьогодні – надважкої ракети Falcon Heavy, запуск якої відбувся минулого тижня і здивував навіть самого творця.
«Чорт забирай, ця штука злітає» – вигукнув Маск, побачивши, як ракета відривається від землі.
Тепер, Falcon Heavy – єдина ракета, здатна підняти на низьку навколоземну орбіту до 64 тонн корисного вантажу. До порівняння, найпотужніші використовувані на цей момент ракети-носії, – це російська «Протон-М», американська «Delta-IV Heavy» і європейська «Ariane-5», які можуть вивести на низьку навколоземну орбіту всього 21-25 тонн. Крім цього, запуск приватного Falcon Heavy в рази дешевше, ніж у його конкурентів, підтримуваних державними програмами.
Але найголовніша відмінність SpaceX від всіх інших компаній – це те, що ступені їх ракет можуть повертатися назад на землю. Таким рішенням команда Ілона Маска вбила одразу двох зайців – вирішила питання забруднення космічним сміттям навколоземної орбіти і створила можливість повторно використовувати ступені, що в рази скорочує вартість нових запусків.
Все б нічого, але з феєричним запуском, що транслювався як шоу по всьому світу, багато хто підзабув, що SpaceX не тільки зробив крок до колонізації Марса і розвитку космічного туризму, а й наблизився до більш реалістичної мети.
Для польотів до Марса буде потрібен корабель наступного покоління – BFR, проект якого Маск представив у минулому році. А проміжна Falcon Heavy зіграє свою роль в реалізації іншої ідеї.

Супутниковий інтернет від SpaceX

На думку ряду експертів, справжня мета Falcon Heavy – це створення абсолютно нового глобального бізнесу в сфері інтернет-комунікацій. SpaceX має намір створити космічний інтернет, що роздається всьому людству з орбіти.
У листопаді 2016-го SpaceX звернулося до Федеральної Комісії Комунікацій США з дозволом запустити «негеостаціонарну орбітальну супутникову систему в фіксованій супутниковій службі».
Перші супутники для роздачі інтернету вирушать у космос вже 17 лютого 2018-го року. До 2024-го року компанія Ілона Маска має намір вивести в космос 4425 аналогічних супутників по всьому світу.
Згідно з даними Unity of Concerned Scientists, зараз на земній орбіті знаходиться 1738 працюючих супутників, і близько трьох тисяч нефункціонуючих супутників. Таким чином, незабаром ми отримаємо абсолютно новий, більший, ніж будь-коли, пояс супутників на навколоземній орбіті. Єдина відмінність, – SpaceX буде розміщувати свої космічні апарати в діапазоні 1,150 - 1,275 км. над рівнем землі, що на 1110-1350 км. нижче ніж прийнято розміщувати традиційні геостаціонарні супутники. Це потрібно для того, щоб забезпечити високий рівень сигналу, швидкість підключення і мінімальний рівень затримки.
Інтернет, за задумом Маска, буде доступний по всій земній кулі. Сам доступ буде безкоштовним, але користувачеві буде потрібен термінал, який буде коштувати від $100 до $300.
«4,3 млрд осіб, а це 59% населення планети, не мають доступу до інтернету, – говорив Маск про мотивацію проекту. – І близько 90% від цієї цифри припадає на країни, що розвиваються».
Безумовно, інтернет для бідних, це не тільки просвітницька місія, а й епічний за масштабами бізнес.
У статті The Wall-street Journal є прогноз, згідно з яким до 2025 року цей напрям принесе SpaceX $30 млрд. Щоб орієнтуватися в цифрах, найбільша телекомунікаційна компанія Comcast, що надає послуги високошвидкісного інтернету, в 2015 році заробила тільки $12 млрд.
Не дивлячись на заяви Ілона Маска, про те, що виручені від супутників гроші підуть на продовження роботи з переміщення людства на Марс, ідея колонізації червоної планети все ще виглядає дуже і дуже умовно.
До того ж, у разі успішного завершення проекту «космічного інтернету», в 2024-му році американському винахіднику буде вже 54 роки. Чи зможе Ілон в майбутньому залишатися надлюдиною, днями і ночами долати будь-які труднощі і постійно починати все спочатку заради фантастичної мети – залишається тільки сподіватися.
Фанати Маска, а їх після запуску Falcon Heavy точно можна рахувати мільйонами, впевнені, що він залишиться надлюдиною завжди. І Марс цілком реальний.
Але як би там не було, глобальний інтернет, доступний в будь-якій точці земної кулі, ми побачимо раніше. І його вплив на розвиток цивілізації ще належить оцінити.

Related

Цікаво 4965768621621406931

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item