Під куполом храму знайшли прапор повстанців з плямами крові та дірками від куль


У церкві села Липне Ківерцівського району на Волині під куполом знайшли український прапор та тризуб. 
Про це пише "Волинь нова".
Десять років тому перекривали церкву й майстри під бляхою знайшли якийсь пакунок, загорнутий в хустину. Коли розкрили, то побачили цей прапор та тризуб.


Отець Ігор
 показав саморобний стяг, пошитий з двох марлевих полотнищ та намальований на кольоровому картонному аркуші тризуб.
"​Скільки літ історичні реліквії там пролежали, нам не вдалося з'ясувати. Тому можемо лише здогадуватися. Навіть старожили не пам'ятають. Ніхто з жителів села не знає подробиць. Хоча мені доводилося чути різні версії. Казали, що прапор і тризуб зберігали в церкві ще до приходу перших совєтів у 1939-му", - розповідає священик.
За словами отця Ігоря, під час війни в храмі переховувалися повстанці, то ймовірно, вони й заховали. Хоча це ж було не так просто зробити — вилізти, щоб ніхто не побачив, на церковну баню, відігнути металеву покрівлю. Люди навіть в ті страшні роки все-таки сподівалися й вірили, що колись таки знадобляться українські національні символи, які не треба буде ховати.
На саморобному прапорі добре видно плями. Хтозна, може це чиясь кров, пролита за Україну. Тих героїв давно немає на світі, але збереглася захована ними для нащадків святиня.
Він пояснює, що були пропозиції передати ці раритети у музей, але реліквії завжди зберігатимуться у їхньому храмі, адже це частина його історії.
На Прикарпатті активісти відновлюють криївку "Черемоша", у якій шестеро бійців УПА підірвали себе у вересні 1945 року.

Related

Суспільство 8723344040040818524

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item