Посол України при НАТО повідомив, коли ЗСУ зможуть перейти на стандарти Альянсу

Вадим Пристайко
Посол України при НАТО Вадим Пристайко сказав, що ЗСУ зможуть перейти на стандарти Альянсу до 2020 року.
Про це він повідомив на полях Мюнхенської конференції з безпеки, передає Інтерфакс-Україна.
Україна вже виконала четверту частину необхідних стандартів, за словами Пристайка.
"Є, умовно кажучи, півтори-дві сотні стандартів, які, наприклад, стосуються того, щоб пілоти могли перемовлятися однією мовою, щоб "свій" / "чужий" відрізняли, як розгортаються війська, які вимоги для перетину кордону тощо. Таких стандартів ми приблизно четверту частину вже виконали. Темп є. Я думаю, що до 2020 року можна досягти (переходу ЗСУ на стандарти НАТО - ред.)", - сказав він.
Пристайко також вважає, що референдум щодо вступу держави в НАТО є малоефективним інструментом впливу на Альянс.
"Референдуми з такого складного питання, як питання глобальної безпеки, - речі малоефективні... На превеликий жаль, ті, хто думають, що це є важелем, і НАТО зрозуміє і скаже "oкей", - ні", - сказав посол.
За словами Пристайка, в НАТО знають, що більшість громадян в Україні хочуть вступу країни до Альянсу.
"НАТО також розуміє, що частина цих думок підживлюється емоційно, тому що Україна в стані війни, і вони не розуміють, що НАТО не збирається захищати зараз. Люди хочуть, щоб їх хтось захистив, але це зараз нереально", - додав посол.
Пристайко також висловив думку, що позиція Угорщини, яка заблокувала засідання комісії Україна-НАТО 14-15 лютого, навряд чи зміниться після виборів у цій країні.
За його словами, Україна намагається знайти компроміс, проте з угорського боку такого прагнення немає.
"Мені здається, що ми спрощуємо, коли думаємо, що выдбудуться вибори в Угорщині і тоді вони відступлять. Якщо угорське суспільство настільки радикалізоване, що Україна - це ворог, який обмежує їхню мову й все інше, і це приносить їм голоси, то чому ж від цього відмовлятися в майбутньому?".
За його словами, сусідні країни будуть задоволені лише тоді, коли Україна буде слабкою, в разі ж змін - треба бути готовим до тертя.
Президент України Петро Порошенко в своєму Twitter також написав, що "Україна послідовно продовжує курс євроатлантичної інтеграції і реформи сектора безпеки і оборони відповідно до стандартів Альянсу".



Вдячний Генеральному секретарю НАТО @jensstoltenberg за чітку позицію стосовно збереження політики відкритих дверей Альянсу.

Україна послідовно продовжує курс євроатлантичної інтеграції та реформи сектору безпеки і оборони відповідно до стандартів Альянсу

Раніше повідомлялося, що Порошенко і міністр оборони США Меттіс зустрілися в Мюнхені.

Related

Політика 1334073966162347786

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item