Верховна Рада ухвалила термінове звернення до Польщі


Верховна Рада у спільній заяві засудила ухвалений у Польщі закон про заборону "бандерівської ідеології" і закликала президента Анджея Дуду вплинути на ситуацію.
Відповідну постанову підтримали 242 нардепи.
"Цей закон не сумісний із демократичними цінностями. Він відкриває шлях до маніпуляцій і посилення антиукраїнських тенденцій у польському суспільстві. Верховна Рада категорично не сприймає та відкидає політику подвійних стандартів та нав'язування ідеї колективної відповідальності українського народу, а також спроби польської сторони прирівняти дії усіх борців за незалежність України до злочинів двох тоталітарних режимів 20-го століття - нацистського та комуністичного", - оголосила текст заяви нардеп Ганна Гопко.
"Автори цього звернення закликають президента Польщі, Сейм та Сенат повернути в україно-польські зв'язки зваженість, раціональність, доброзичливість і стратегічне партнерство", - сказав під час представлення постанови народний депутат Борис Тарасюк.
"Сподіваюся, польська сторона почує нас... Ми хочемо знати, що поруч із нами - надійні соратники і побратими. Сподіваюся, буде зупинена війна заяв і війна законів", - сказав спікер Андрій Парубій після голосування.
У ніч на 1 лютого Сенат Польщі ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті Польщі. Документ передбачає штраф або ув'язнення строком до 3 років за "заперечення злочинів українських націоналістів" проти поляків.
Далі закон повинен підписати президент.
Україна засудила ухвалення такого документу. Міністр закордонних справ Павло Клімкін наголосив, що ідея визнати якісь нації злочинними веде в нікуди. Розкритикували Документ Ізраїль, США, президент Європейської ради Дональд Туск, ОБСЄ. Польська інтелігенція просить президента ветувати законопроект. Похвалили Польщу за заборону "бандерівської ідеології" лише в Росії.

Related

Політика 1431965864904173360

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item