США відреагували на підписання Дудою "антибандерівського закону"


США розчаровані рішенням польського президента Анджея Дуди підписати скандальні зміни до закону про Інститут національної пам'яті, в якому також йдеться і про заборону "ідеології бандерізма".
Також обурює те, що закон встановлює заборону на заяви про причетність поляків до злочинів Третього рейху, що означає заперечення Голокосту.
Про це йдеться в заяві держсекретаря США Рекса Тіллерсона, пише Укрінформ.
"Сполучені Штати розчаровані тим, що президент Польщі підпише закон, який передбачає кримінальну відповідальність за приписування нацистських злочинів польській державі. Ми розуміємо, що цей закон буде переданий Конституційному трибуналу Польщі. Введення в дію закону негативно впливає на свободу слова і академічні дослідження.
"Сполучені Штати знову підтверджують, що терміни, такі як "польські табори смерті" є болючими і вводять в оману. Такі історичні неточності впливають на Польщу, нашого сильного союзника, і вона повинна боротися таким чином, щоб захищати основні свободи. Ми вважаємо, що відкриті дебати, знання і освіта є найкращим засобом боротьби з промовами, які вводять в оману", – йдеться в заяві Держдепартаменту США.
Нагадаємо, 26 січня польський Сейм підтримав поправку до закону про Інститут національної пам'яті. На її основі вводиться покарання за приписування польському народу злочинів, скоєних Третім Рейхом та інших злочинів проти людства, світу і військових злочинів, а також за пропаганду так званої "бандерівської ідеології". Покарання передбачає штраф або позбавлення волі на строк до трьох років.
В Ізраїлі документ викликав бурю обурення. Проти нього висловилися прем'єр-міністр, президент, міністри і депутати кнесету від коаліції і опозиції.
6 лютого президент Польщі Анжей Дуда підписав скандальний закон і відправив його до Конституційного суду.

Related

Події у світі 986164162209198132

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item