На Мальдівах армія оточила парламент. Опозиція домагається імпічменту президента

Чинний президент Мальдів Абдулла Ямен всіма силами намагається уникнути імпічмента
На Мальдівах військові оточили будівлю парламенту та заарештували двох опозиційних депутатів на тлі поглиблення кризи через відмову президента Абдулли Яміна звільнити політв’язнів.
Чисельні загони солдатів оточили парламент в Мале в неділю, 4 лютого, невдовзі після того, як опозиція запропонувала законодавцям відправити у відставку генерального прокурора та міністра оборони країни, повідомляє Al Jazeera.
Політична криза на Мальдівах зайшла в гостру фазу. Верховний суд цього дня вирішить, чи відсторонювати  чинного президента від обов’язків за невиконання свого розпорядження про звільнення ув'язнених лідерів опозиції. 
Окрім того, генпрокурор офіційно попередив про можливість заворушень в країні.
"Ми отримали інформацію про те, що може статися те, що призведе до кризи національної безпеки", - сказав він.
Водночас, генпрокурор заявив, що уряд отримав наказ про невиконання розпорядження в разі, якщо Верховний суд оголосить імпічмент президенту.
Об’єднана опозиція попередила про можливість захоплення влади на островах військовими, аби зберегти владу чинного президента. Також опозиціонери звинуватили генпрокурора в залякуванні суддів ВС.
ВС раніше повернув мандати 12 депутатам з числа противників чинної влади, що дало шанси опозиції запустити процес імпічменту, отримавши більшість у 85 голосів.
Однак двох з цих депутатів арештували в неділю незабаром після повернення на Мальдіви після місяців заслання. Поліція звинуватила їх, Абдуллу Сінана та Ільхама Ахмеда, в отриманні хабарів, повідомив телеканалу офіційний спікер правоохоронного відомства.
Опозиціонер Ібрагім Мохаммед Соліх закликав в парламенті негайно звільнити затриманих колег.
"У відчайдушній спробі утримати владу, президент Ямін незаконно захопив владу: його генеральний прокурор незаконно взяв на себе повноваження Верховного суду, тоді як військовослужбовці захопили законодавчий орган", - додав він.
Очільник армії Ахмед Шиам, що підтримує президента, заявив, що військові "не будуть чекати і спостерігати, як Мальдіви переживають кризу".
Згодом спікер парламенту, який є союзником президента, відкликав відкриття парламенту, призначене на 5 лютого.
Раніше Верховний суд Мальдів надав дозвіл екс-президенту Мохамеду Нашіду брати участь у виборах глави держави в 2018 році.
Чинний президент острівної країни склав присягу президента у листопаді 2013 року.

Related

Події у світі 372421250788077122

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item