Кінець спокою на Волл-стріт: світові ЗМІ про падіння фондових ринків


Подвійне падіння американських фондових ринків за останній тиждень не дає спокою біржовим гравцям США. Паніка перекинулася й на ринки Західної Європи. Дехто навіть заговорив про чергову світову фінансову кризу.
НВ Бізнес зробив підбірку думок найбільш авторитетних ЗМІ про настрої, які панують на ринках цінних паперів, та чи виправдаються найгірші побоювання.
Тільки-но увесь світ почав оговтуватися після падіння в понеділок індексу Dow Jones на 4,6%, як назріла нова загроза.
Ранок четверга почався на Волл-стріт не з кави, а з обвалу на американських фондових ринках до найнижчих показників з листопада. Провідний промисловий індекс Dow Jones знов обвалився на 4,2%, а слідом за ним впали й інші: S&P 500 втратив 3,8%, а Nasdaq – 3,7%.
Мабуть, найбільш боляче зараз себе відчувають найбагатші люди планети. Засновник компанії Amazon Джефф Безос за один день втратив $5,3 млрд, Уоррен Баффет – $3,5 млрд, а Марк Цукерберг – $3,4 млрд.
Гуркіт падіння перекинувся навіть на інші континенти. Зведений індекс найбільших підприємств Західної Європи Stoxx Europe впав на 1,6%.
The Economist
Кожен хороший режисер фільмів жахів знає секрет несподіваного переляку. Коли герой або героїня відчувають себе в безпеці, монстр з'являється нізвідки, щоб налякати їх. Останні події на фондовій біржі, напевно, режисирував сам Альфред Хічкок, пише британський журнал The Economist. Різкі падіння 2 і 5 лютого почалися після тривалого періоду, коли ціни на папери компаній тільки дорожчали.
Фактично, американський ринок з тих пір піднявся настільки швидко, що теперішнє зниження повернуло ціни назад на ту точку, де вони перебували на початку року.
Більшість аналітиків, вважають, що таке зниження капіталу є тимчасовою невдачею. Найбільша у світі група з управління активами BlackRock назвала його можливістю. Прогнози економічного зростання все ще сильні. У четвертому кварталі доходи компаній S&P склали 13%, а їх продажі зросли на 8%.
Скорочення податків у США призведе до подальшого зростання прибутку компаній, і вони зможуть повернути гроші акціонерам, викупивши акції. Все це і повинно забезпечити підтримку цін на папери компаній.
Bloomberg
Можете називати це простроченою корекцією, але головному інвестиційному директору великої американської дослідницької компанії Leuthold Group Дугу Ремсі, конвульсії, які потрясли ринки акцій на цьому тижні, здаються ознаками чогось більшого - можливо, кінця епохи спокою, який панував на Волл-стріт протягом півстоліття.
На відміну від таких років ейфорії, яким був 2017-й, прибутковість облігацій зростає з наростаючим імпульсом, що історично породжувало проблеми, наводить його слова американське інформагентсво Bloomberg.
"Те, що ми бачили в січні, було свого роду психологічним піком всього зростаючого ринку", – додає Ремсі.
BBC
Зміни цін виникають тоді, коли на інвесторів тиснуть різні умови, пише ВВС.
Акції фінансових, технологічних і споживчих компаній сильно впали, що в результаті заразило й інші сектори.
При цьому аналітики, які протягом багатьох місяців говорили про корекцію після тривалого зростання цін, закликають гравців на ринку до спокою.
"Ми тільки що повернулися на попередню точку прибутку, а не знищили заощадження", – вважає головний фінансовий аналітик американської компанії Bankrate Грег Макбрайд.
Financial Times
Багато аналітиків та інвесторів не впевнені, що буря на фондовому ринку швидко проясниться, повідомляє Financial Times.
Старший аналітик найбільшого за розмірами активів банківського холдингу JPMorgan Марко Колановіч вважає, що зниження ліквідності акцій в періоди стресу на фондовому ринку може викликати кризу.
Однак, більшість аналітиків та інвесторів очікують, що ринок відновиться після того, як ця буря вщухне.
За словами глави американського фонду Amundi Pioneer Asset Management Марко Пірондіні, незабаром фондовий ринок повинен знайти нову рівновагу.
CNN
Американська телекомпанія CNN вважає, що зниження фондових індексів було не таким вже й поганим, як страшні дні фінансової кризи 2008 року. При цьому, стійкий підйом, який тривав останній рік, поступився місцем двом тижням стрімкого падіння.
Це великий обвал після того, як фондовий ринок пройшов найдовший період без будь-яких падінь. Але такий спокій дуже незвичайний, так як фондовий ринок сильно перегрівся після стрімкого зростання та ейфорії.
"Це ще не кінець світу, але теж викликає занепокоєння", – вважає генеральний директор американської фінансової корпорації PNC Investments Річ Герріні.

Related

Бізнес 3033259124023934048

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item