На території Білорусі знайшли новий вид викопних акул

У акули були дуже незвичайні зуби
Дослідники з Санкт-Петербурзького державного і Білоруського національного технічного університетів описали раніше невідомий науці вид древніх акул.
Тварина мешкала на Землі близько 345-350 мільйонів років тому, її назвали Tamiobatis elgae на честь відомого естонського палеоіхтіолога Ельги Марк-Курик.
У акули дуже незвичайні зуби, відзначають автори відкриття. Кожен являє собою розгорнуту корону, де центральний зубець - в два рази вище і в три рази ширше, ніж інші зубці. Зуби первісного хижака усіяні різними каналами і нерівностями, наростами і горбиками. Всю основину зубів займає дуже щільна і складна мережа судинних каналів.
У них значно більше число бугорочків, ніж у зубів інших видів Tamiobatis, а також унікальна "корона", що містить два стовпці другорядних високих горбків, по-різному спрямованих і викривлених. Дослідники зробили знімки зубів у різних ракурсах на мікротомографії і скануючих електронних мікроскопах, після чого порівняли їх з зубами інших древніх хижачок.
"На мікротомограмі видно, що серед вершин зуба застряг зуб невеликий кісткової риби. У мене є підозри, що акула харчувалася дрібними лучеперими рибками: схопила одну, а зуб так і застряг між вершинами в щелепи акули. Взагалі, представники Tamiobatis були не дуже активними хижаками і їли досить дрібну їжу: молодих особин інших риб, нетвердих ракоподібних та молюсків", - говорить один з авторів роботи Олександр Іванов, доцент СПбГУ, кандидат геолого-мінералогічних наук.
Новий вид належить до хрящових риб. Раніше вчені неодноразово знаходили їх останки на території Білорусі, в основному в південній частині країни. Знахідки включали в себе окремі зуби, лусочки і маленькі фрагменти хряща. Цікаво, що більшість знахідок зроблені в басейні річки Прип'ять, між містами Пінськ та Мозирь.
В кінці 2017 року ЗМІ повідомляло, що данські вчені спіймали в Північній Атлантиці акулу, яка народилася, за деякими оцінками, 1505 року. Такий фантастичний показник робить цю рибу найстарішою спостережуваную ребетною твариною на всій планеті.
Спіймана тварина належить до виду гренландських акул, які примітні своїм довголіттям. Акула, яка є самкою, досягає в довжину 18 футів, тобто 5,5 метрів. З огляду на те, що гренландські акули ростуть приблизно на сантиметр на рік, спіймана тварина виглядає справжнім гігантом.

Related

Цікаво 8665896101102731353

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item