Позов України проти Росії в Гаагу: представник Києва розповіла деталі

Будівництво РФ Керченського мосту до окупованого Криму зменшує можливості українського судноплавства
Позов України до Арбітражного трибуналу в Гаазі про порушення Росії міжнародного морського права України міститься на 400 сторінках та 500 додатках.  
Про деталі та підготовку важливого позову про доведення російської агресії розповіла заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль у коментарі 5 каналу. Вона також призначена представником України в Міжнародному арбітражному суді в Гаазі.
Позов ґрунтується на свідченнях та фотодоказах впливу будівництва Росією Керченського мосту на популяції риб, на пропускну здатність українських портів Маріуполь та Бердянськ
"Що стосується рибальства, вплив на екологію будівництва Керченського мосту, вплив цього мосту на міграцію риб, як воно стосується популяції риб, що відбувається у Азовському і Чорному морях у зв’язку з будівництвом цього мосту, як це впливає на навігацію, чи воно зменшує наші можливості щодо судноплавства в такі порти, як Маріуполь і Бердянськ, як це впливає взагалі на ситуацію в Чорному і Азовському морі. Тобто це дійсно дуже великий доробок. І мені сьогодні було не соромно ставити свій підпис під цією роботою", - зазначила Зеркаль.
За її словами, фактично самі матеріали позову в загальній частині містяться на понад 400 сторінок, 133 – це описова частина, далі ідуть мапи, далі ідуть свідчення, після того файли-додатки – це майже 500 додатків, які додаються до цього меморандуму.
Однак також позов міститься і на електронних носіях.
"У нас вже є електронні засоби, бо якби ми мали завозити, це б тривало певний час і ми, напевно, не вкалалися б сьогодні… Тому навіть зараз ще триває процес залиття всієї цієї інформації на спеціальний лінк постійної арбітражної палати в Гаазі, де ми маємо розмістити весь меморандум разом з додатками. І саме сьогодні ми мали подати, був конкретний день… Саме сьогодні спливає 9 місяців, коли спливає час, коли ми мали подати меморандум до постійно діючої арбітражної палати в Гаазі", - додала вона.
Нагадаємо, президент України Петро Порошенко 19 лютого підписав розпорядження про представництво України в розгляді Арбітражним Трибуналом Конвенції ООН з морського права та захисту інтересів України у зв’язку з порушення РФ суверенних прав України в Чорному та Азовському морях і Керченській протоці. У Міністерстві закордонних справ пояснили, що з анексією півострова суверенні ресурси України незаконно експлуатує Росія, позбавивши тим самим Україну можливості здійснювати свої права морської держави. Саме збитки та докази порушення прав України розпоряджатися власною територією Київ доводить в Міжнародному суді в Гаазі.

Related

Політика 6264219910815671950

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item