Орбітальну станцію "Мир" затопили біля островів Фіджі


19 лютого 1986 року запущена радянська орбітальна станція "Мир"- великий науково-дослідний комплекс. 23 березня 2001 року станція була затоплена у водах Тихого океану.
Після перших запусків людей в космос і польоту людини на Місяць перед дослідниками стояло питання довгострокового освоєння ближнього космічного простору. Для цього було необхідно створення населених орбітальних космічних станцій, де могли б жити і працювати екіпажі космонавтів. За цю задачу взялися в СРСР. У 1971 році була запущена перша довгострокова орбітальна станція "Салют-1", потім послідували "Салют-2", "Салют-3" і так аж до "Салюта-7". Робота над орбітальною станцією "Мир" почалася в 1976 році. Станція повинна була стати першим космічним кораблем з модульною архітектурою - вона збиралася прямо на орбіті, куди ракети-носії виводили її окремі блоки.
Базовий блок був виведений на орбіту 20 лютого 1986 року. Він представляв собою основну частину станції - в ньому жили і працювали космонавти, з нього "Мир" керувався і здійснювався зв'язок із Землею. Решта модулів мали більш вузьке призначення - наукове або технічне. Потім протягом 10 років один за одним були пристиковані ще шість модулів. З 1995 року станцію стали відвідувати іноземні екіпажі. Також на станції побувало 15 експедицій відвідування, з них 14 міжнародних за участю космонавтів Сирії, Болгарії, Афганістану, Франції (5 разів), Японії, Великобританії, Австрії, Німеччини (2 рази), Словаччини, Канади.
В рамках програми "Мир-Шаттл" здійснено сім короткочасних експедицій відвідин за допомогою корабля "Атлантіс", одна з допомогою корабля "Індевор" і один за допомогою корабля "Дискавері", під час яких на станції побували 44 астронавта. В кінці 1990-х років на станції почалися численні проблеми з виходом з ладу різних приладів і систем. Через деякий час уряд РФ, посилаючись на дорожнечу подальшої експлуатації прийняв рішення затопити "Мир". 23 березня 2001 року пропрацювала в три рази довше терміну станція була затоплена в спеціальному районі в південній частині Тихого океану, поруч з островами Фіджі.
28 січня 1986 року об 11-38 за місцевим часом через 73 секунди після старту з космодрому на мисі Канаверал (штат Флорида) на висоті 17 кілометрів вибухнув американський космічний корабель багаторазового використання "Челленджер 10"

Related

Цікаво 8386357238962295233

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item