Росія вирішила припинити видобуток на захопленому родовищі газу в Чорному морі через позов України - ЗМІ

"Вишки Бойка" були "анексовані" разом з Кримом
Росія має намір припинити видобуток на Одеському газовому родовищі, захопленому під час анексії Криму, через позов України в міжнародному арбітражі, повідомили РБКджерела в федеральних і "кримських" органах влади.
За словами співрозмовника видання, претензії Києва в міжнародному арбітражному спорі з морського права стосуються незаконної господарської діяльності Росії на Одеському газовому родовищі в Чорному морі.
Співрозмовник РБК наголосив, що припинення Росією видобутку на родовищі формально зніме цю претензію. Однак Москва не збирається повертати Україні контроль над родовищем.
"У МЗС вирішили: якщо ми там [на Одеському родовищі] діяльності не будемо вести, не буде і предмета спору. Тут немає спору про належність [родовища], є суперечка з приводу господарської діяльності в морських кордонах України", - розповіло одне з джерел.
Нагадаємо, що Росія під час незаконної анексії Криму в 2014 році захопила дві самопідіймальні бурові установки Петро Годованець і Україна (відомі як "вишки Бойка") на Одеському газовому родовищі. Пізніше вони були переміщені в територіальні води РФ. Цей процес відбувався під прикриттям бойових кораблів ЧФ РФ. МЗС України заявило, що таким чином РФ порушила норми міжнародного права.
У 2016 році Україна ініціювала арбітражне провадження проти РФ у зв'язку з систематичними порушеннями нею міжнародного морського права.
Як пояснив президент України Петро Порошенко, позов пов'язаний з незаконним видобутком Росією нафти і газу на морському шельфі України.
Одеське газове родовище, розташоване на шельфі Чорного моря в 155 км від Кримського півострова, відкрито в 1988 році і запущено в експлуатацію в 2012 році. Воно знаходиться в морській економічній зоні України.
Однак після захоплення Криму там з’явилися російські самопідіймальні бурові платформи, стаціонарні платформи та судна забезпечення під прапором РФ.

Related

Економіка 1558957140066843891

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item