Шок для Путіна. Кремль потрапив в патове положення


Росіяни не припускали, що американці дадуть їм відповідь у Сирії. Це було вперше, коли США серйозно відповіли на їх провокацію
Росіяни були розбещені роками американської безпорадності в Сирії, ще починаючи з Обами. Згадайте тільки його держсекретаря Джона Керрі, який постійно повзав на череві перед Лавровим. Тому росіяни і уявити не могли, що може бути дана якась військова відсіч.
Росіяни просто пішли вирішувати конкретне фінансове завдання: захопити нафтопереробний завод. І демонстрація американської потужності справила глибоке враження шоку на Кремль. Цей епізод показав ціну всіх так званих успіхів і перемог в Сирії. Тим більше, ті події збіглися з іншим дуже чутливим ударом: практично в той же день Ізраїль знищив половину сирійської протиповітряної оборони.
Це дуже сильний удар по керівництву Росії, що демонструє повну вразливість російської військової машини.
Адже не випадково щось дивне відбувається з Путіним. Вперше за 18 років правління його оголосили застудженим і скасували дуже багато заходів.
Це шок для Путіна. Тільки уявіть, якби подібне трапилося, наприклад, в США. Що було б, якщо там в один день загинули 400 спецназівців? До того ж, при проведенні абсолютно безглуздої комерційної операції. Це була б тижнева жалоба, зміна уряду, президента і величезний скандал. Поки в Росії все це якось прагнуть тримати під килимом, але ще невідомо, чим закінчиться.
Вчора божевільна Марія Захарова, речник міністерства закордонних справ, повідомила, що загинули 5 військовослужбовців, і що це «імовірно громадяни Росії». Але ж в мережі буря повідомлень: Путіна атакують не тільки його традиційні супротивники, але і так звані патріоти. Останні вважають, що він зрадив російських солдатів.
Люди не підуть на якісь масові демонстрації, але це очевидно загострює обстановку на вершині влади. Це вже відбувається: будь-яка зовнішньополітична поразка загострює позиції диктатора, а тим більше така ганебна і довгострокова. І в такі складні моменти Путін завжди зникає і ховається.
Справа навіть не тому, що загинули люди. Це трагедія, але вони самі знали, на що підписувалися. Навряд чи за ними сильно сумують в Україні, тому що серед них багато тих, хто таким же бандитизмом займався і на Донбасі.
Для Москви страшніше те, що Ізраїль і США продемонстрували свої технічні можливості, як супердержави.
Адже що сьогодні може російська військова машина? Розстрілювати ракетами, що запускаються з Каспійського моря або бомбардувати міста з мирними жителями? Перше ж елементарне лобове зіткнення продемонструвало, що американські і російські військові машини в різних лігах. Упевнений, що зараз нагорі йдуть дуже серйозні дискусії і розбирання з цього приводу.
Одна з слабкостей військової авантюри в Сирії полягає в тому, що російські комунікації з цим театром військових дій дуже складні. Кремль зрозумів, що він потрапив в абсолютно патове положення.
І ситуація може змінитися не тільки там. Наприклад, події в Україні. Те, що там діється, я вже багато років називаю гібридною капітуляцією. Адже Росія давно хоче втекти з Донбасу, зберігаючи чесноту. Звідти і всі переговори про оборону та інше.
У Москві давно зрозуміли, що українська авантюра провалилася. Адже вони хотіли не шматочок Донбасу, а підпорядкувати собі всю Україну.
Провалилося. А тепер ось недавні події демонструють, що провалилася ще й сирійська авантюра. До того ж назрівають хворобливі персональні санкції з конфіскацією мільйонів. Упевнений, що 99% російського політичного класу думає про згортання, а не розширення зовнішньополітичних авантюр. Адже ціна стає все більш і більш неприйнятною.
З іншого боку, зараз в Америці склався дуже жорсткий консенсус стосовно путінської Росії. Трамп і Тіллерсон, які якимись невидимими узами пов'язані з Кремлем, намагаються відтягнути найбільш болючі заходи. Зокрема, була засекречена частина кремлівської доповіді, що містить всю фінансову інформацію про російську верхівку. І як я можу судити, цей консенсус в Вашингтоні наскільки сильний, що опір Трампа і Тіллерсона триватиме.
Але в неозорий час ця доповідь буде розсекречена. І тоді почнеться процес заморожування і конфіскації того трильйона доларів, який встигла награбувати російська верхівка.

Related

Події у світі 5572521397925562012

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item