"Багаті платять за бідних" - українка розповіла про медицину в Німеччині


У Німеччині на прийом до лікаря можна потрапити лише по запису. 
Послуги медичного страхування надають так звані лікарняні каси, 87% з яких є державними і 13% - приватними. Кожен найманий працівник, якщо він заробляє не більше 48,6 тис. євро на рік, автоматично страхується в державній лікарняній касі.
"Щомісячний внесок дорівнює 15,5% від заробітної плати, з яких 7,3% платить працедавець, а 8,2% - сам працівник. Дія страховки поширюється на неповнолітніх дітей працівника і його дружину чи чоловіка, якщо він не працює. На пільговий умовах у державних касах страхують студентів до 30 років. Право на державне медстрахування мають безробітні та пенсіонери", - розповідає українка Юлія Ебель, яка мешкає в Німеччині.
Послугами приватних лікарняних кас можуть користуватися наймані працівники, які заробляють понад €48,6 тис. на рік. А також ті, хто має власну справу. В цьому випадку щомісячний внесок залежить від статі, віку та стану здоров'я людини. Це щонайменше €200-€300, повідомляє 20minut.ua.
"Насправді усе працює за такою схемою: багатий платить за бідного, чим більша зарплата, тим більші відрахування. Якщо чоловік заробляє за місяць приблизно 3 600 Єєвро, то за медстраховку віддає 450 євро, пенсійне страхування – 500 євро, страховку по безробіттю – 80 євро, страховку по догляду – 70 євро. Фактично третю частину зарплати становлять податки. До речі, коли я була в декретній відпустці, то із чоловікової зарплати також відраховували медичне страхування і на мене".
У Німеччині досить поширена практика, коли родичі платять за родичів. Для дітей, віком до 18 років лікування є повністю безкоштовним. Маючи страхову картку, в аптеках можна безкоштовно отримати ліки. Є рецепти, за які потрібно доплачувати певну суму.
У Фінляндії пологи безкоштовні. Платять лише за час перебування у лікарні. Один день - 40 євро. Якщо потрібно, може бути присутній перекладач. Усім вагітним, які живуть чи офіційно знаходяться у країні, після п'ятого місяця надсилають коробку з речами першої необхідності для малюка. Про це розповідає Gazeta.ua Ірина Плахотнюк із Гайсина Вінниччини.

Related

Суспільство 7118058896922838941

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item