Українські президенти звернулися до Порошенка з "мовним" проханням

Президенти Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко звернулися до нинішнього глави держави Петра Порошенка з проханням оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови.
Автор: rada.gov.ua
Три українські президенти (зліва направо) Віктор Ющенко, Леонід Кучма та Леонід Кравчук підписали звернення до глави держави Петра Порошенка з проханням оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови
Три українські президенти (зліва направо) Віктор Ющенко, Леонід Кучма та Леонід Кравчук підписали звернення до глави держави Петра Порошенка з проханням оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови
"Звертаємося до вас із проханням підтримати ініціативу щодо оголошення 2018 року - Роком утвердження державної мови. Із непохитною твердістю стверджуємо, що цей крок зміцнить фундамент української державності у такий буремний час нашої історії, сприятиме консолідації суспільства та покаже нашим закордонним партнерам нашу твердість та впевненість у власних ідеалах", - ідеться в листі.
Президенти наголосили, що оголошення 2017-го Роком англійської мови принесло Україні суттєві результати.
"В умовах гібридної агресії проти нашої держави, загрози порушення цілісності її території надзвичайно важливим об'єднуючим фактором протидії цьому є утвердження державної мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України", - стверджують лідери держави.
Президенти висловили сподівання, що Порошенко підтримає процес зміцнення позицій державної мови в усіх інститутах влади та в усьому публічному просторі України.
10 листопада 2017 року звернення до президента Петра Порошенка з пропозицією 2018-й оголосити Роком утвердження державної мови підписали 178 народних депутатів. 17 листопада його підтримав комітет із питань культури й духовності Верховної Ради. А згодом - 36 письменників, науковців і митців.
26 січня відповідне звернення до президента підписали 74 провідні українські правозахисники, науковці, письменники, митці та видавці. Зокрема, голова Всеукраїнського комітету захисту прав політв'язнів Степан Хмара вважає, що мова зміцнить Україну і зробить сильнішими. Засновник Української Гельсінської групи Левко Лук'яненко наголосив, що питання мови не можна ігнорувати, тим більше в ситуації військової агресії проти України.
Письменниця Оксана Забужко підтримала ініціативу і дивується, чому роки інших мов в Україні проводилися, а державної - ні. Художник і видавець Леонід Андрієвський переконаний, що оголошення 2018-го Роком утвердження державної мови сприятиме видавництву української літератури.
Ідею проголошення Року утвердження державної мови підтримав Світовий конгрес українців та Ініціативна група "Першого грудня". Вони направили до Адміністрації президента листи зі обґрунтуваннями проголошення Року утвердження державної мови.

Related

Події в Україні 7876041853743022518

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item