Україна має схвалити нове виборче законодавство до початку кампанії - посол Євросоюзу


Посол Євросоюзу в Україні Хюг Мінгареллі під час спілкування із українськими парламентаріями звернув увагу на основні пріоритети розвитку країни. Вказав, що громадськості потрібно вимагати реформ від влади. ЗМІ виділяють головні думки дипломата, на які звернув увагу при доповіді.
Що потрібно Україні
"А раз так, то спробую провести футбольні аналогії. Перше, що вам потрібне – це команда. Щоби провести реформи і зіграти в європейську гру, вашій команді потрібен сильний передній край, лінія нападу. Такий передній край – це, звичайно ж, ваш уряд. Він має виходити з ініціативами, подавати законопроекти, а коли ті будуть схвалені – впроваджувати їх.
Окрім форвардів, вашій команді потрібна середня лінія, напівзахист. Це, звісно ж, Верховна Рада. Вони мають підтримувати форвардів, тобто уряд, і водночас – мають зупиняти протилежну команду, коли та намагається забити вам гол.
Наочний приклад таких противників – ті люди, які намагаються провести закон "Купуй українське, плати українцям". Цей закон є катастрофічним для вашої держави, він зашкодить у багатьох вимірах. Тож Рада має його зупинити, має впоратися з цією проблемою і має стати на перепоні тим консерваторам, які намагаються зберегти стару Україну. Ту, яку ви звикли бачити з 1992 до 2004 року.
І, нарешті, вашій команді потрібні захисники. Це ті, хто контролює, щоби найбільш консервативні групи – олігархи та їхнi посіпаки – не забивали голи.
Хто вони, цi захисники? Звісно ж, це – українське громадянське суспільство. І якщо ви маєте гарний захист, то можете бути певними: ви не програєте."
Пріоритети
"Перше – це те, що стосується правосуддя, справедливості
Вам потрібно рухатися далі у встановленні верховенства права. Потрібне створення антикорупційного суду. Також пріоритетом є скасування норми про е-декларування для антикорупційних активістів".
Чесні вибори
"Україна має схвалити нове виборче законодавство ще до початку виборів.
Це – важливий пріоритет. Якщо ви увійдете у виборчу кампанію з поточним законом про вибори – це буде катастрофою.
І, звісно ж, має бути створений новий, дієвий центрвиборчком. Він вам потрібний."
Енергетика
"Очевидно, що ви маєте завершити реформу сектора енергетики.
Перш за все, вона має підтвердити той факт, що вам не потрібен російський газ. Це для вас політично важливо. Окрім того, ми маєте закрити простір для корупції в газовому та електроенергетичному секторах, адже це – головні джерела корупції у вашій країні.
І ще один момент: якщо ви хочете зберегти роль України як транзитної держави після 2019 року, вам потрібно просуватися у питаннi розділення "Нафтогазу" (за вимогами третього енергопакету. - ЄП), щоби на ринок зайшли іноземні оператори, які будуть відповідальні за збереження транзитних потоків."
Збереження реформ
"Вам потрібно не лише зберегти, але й імплементувати всі ті фантастичні реформи, які були схвалені в останні місяці – реформа охорони здоров'я, пенсійна, освітня реформи. Їх виконання, поза сумнівом, перетвориться на битву. І так само вам треба переконатися, що реструктуризація та приватизація підприємств, які є у власності держави, нарешті розпочалася.
В Україні є ті, хто і досі просував ці реформи, але вони не мали достатнього успіху через велику кількість тих, хто зупиняв будь-які зміни через власні корисливі інтереси. Але зараз зміни нарешті мають розпочатися."
Земельна реформа
"Це та сфера, де ваша країна має неймовірний і водночас – незайманий потенціал. Ви самі знаєте, що ваша сільськогосподарська земля – найкраща в Європі. І якщо ви зможете використати потенціал сільського господарства та сільськогосподарської переробки, це принесе вашій країні фантастичний успіх!"
Дипломат підсумував, вказуючи на велику прірву між різними верствами населення.
"Ви не зможете досягти успіху у перетворенні, у модернізації держави, якщо переважна більшість громадян буде шукати можливість просто вижити, і в той самий час на вулицях Києва буде більше Porche, Ferrari та Lamborghini, аніж у Римі, в Парижі чи в Берліні. Бо тоді це не країна, тоді це – бананова республіка."
Євросоюз розкритикував законопроект президента Петра Порошенка про Антикорупційний суд. У Брюсселі вважають, що документ не відповідає зобов'язанням України і суперечить рекомендаціям Венеційської комісії.

Related

Політика 8779968416879721150

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item