Без НАТО. "Доповідь Расмуссена" про введення миротворців на Донбас: головні тези та реакція на нього

У доповіді йдеться, що чисельність миротворчих сил ООН на Донбасі має становити 20 тисяч осіб
Очікується, що 17 лютого в рамках Мюнхенської конференції з безпеки буде представлено так звану "доповідь Расмуссена" про введення миротворців ООН на Донбас.
Доповідь підготовлено під егідою фонду екс-генсека НАТО Андерса Фог Расмуссена, який на даний момент є радником президента України Петра Порошенка, та опубліковано інститутом Хадсона.
НВ наводить її головні тези, а також коментар про неї міністра закордонних справ України Павла Клімкіна та заяву глави МЗС Білорусі Володимира Макея про позицію цієї країни щодо введення миротворців на Донбас.

Чи може ООН об'єднати Україну?

  • Миротворчим силам знадобиться надійний мандат. Вони повинні складатися з 20 тисяч осіб. Європейські країни, що не входять до НАТО, такі як Швеція, Фінляндія або Австрія, можуть зіграти важливу роль.
  • Миротворчі сили повинні діяти в якості механізму дотримання Мінських угод. Деякі політичні умови, пов'язані з припиненням вогню, повинні бути виконані до їх розгортання. У той же час, частину умов Мінських угод, зокрема місцеві вибори на окупованих територіях, може бути виконано тільки після розгортання миротворчого контингенту.
  • Громадянська частина миротворчих сил матиме вирішальне значення для підтримки правопорядку і розв'язання напружених ситуацій на місцях. Буде потрібно від 2 до 4 тисяч поліцейських і представників цивільних сил. У формуванні цих сил ЄС може зіграти ключову роль. Слід назначити спеціального представника для керування та координації цього процесу.

Політичні передумови

У доповіді наголошується, що надійні миротворчі сили могли б забезпечити механізм дотримання Мінських угод і вивести нинішню ситуацію на Донбасі з глухого кута. Київ, який вже прийняв закон про амністію і особливий статус Донбасу, повинен буде дати додаткові гарантії сепаратистам і конкретні обіцянки про майбутнє регіону. "Влада" в "самопроголошених республіках" повинна буде публічно погодитися на введення миротворців. Без цієї політичної стратегії місію ніколи не буде розгорнуто.

Мандат миротворчої місії

Місія може або перебувати під безпосереднім командуванням ООН, або залучити незалежні військові Міжнародні коаліційні сили з поліцейськими та цивільними елементами, очолюваними ООН.
Фото: @AndersFoghR
Незалежно від цього, миротворча місія повинна мати широкий мандат, що включає:
  • Забезпечення міцного миру і справжнього припинення військових дій і збройного конфлікту.
  • Активний моніторинг за ділянкою міжнародного кордону завдовжки 409 км.
  • Контроль громадського порядку і цивільних аспектів реінтеграції в результаті виборів та опісля, щоб досягти максимальної довіри місцевого населення до цього процесу.
  • Забезпечення виборів у регіоні для розблокування прогресу виконання Мінських угод.

Військові умови

Для забезпечення миру миротворчі сили повинні
  • бути досить великими – до 20 тисяч осіб, в тому числі 5 тисяч осіб повинні перебувати на міжнародному кордоні, щоб стежити за потенційними вторгненнями;
  • складатися з держав, що не входять до НАТО, які прийнятні як для України, так і для Росії. Серед них можуть бути Білорусь, Казахстан, Монголія, але також Австрія, Фінляндія або Швеція, так само, як і низка південноамериканських держав. У миротворчі сили можуть входити і деякі члени НАТО, які сприймаються Росією як дружні, такі як Греція;
  • мати мандат на обмежене застосування сили для захисту цивільних осіб і мирного процесу і стримування тих, хто буде йому заважати.

Політичні умови

З метою реалізації компромісів між основними зацікавленими сторонами, в якості спеціального представника генерального секретаря ООН повинен буде виступати міжнародний представник, шанований усіма сторонами.
Щоб зробити можливими передбачені Мінськими угодами вибори, миротворцям необхідно:
  • створити безпечне середовище для участі в передвиборній кампанії кандидатів від усіх чинних партій;
  • мінімізувати залякування і зловживання в день виборів;
  • переконатися, що остаточні результати є достовірними та справедливими.

Особливості дії поліції

Досвід Косова та Східної Славонії продемонстрував, що міжнародні збройні сили не можуть підтримувати громадський порядок і потребують допомоги поліції.
Для миротворчої місії на сході України будуть потрібні значні сили поліції – від 2 до 4 тисяч осіб, включно з загонами, які спеціалізуватимуться на контролі місцевих сил безпеки, реакції на суспільні заворушення та перенавчанні місцевих співробітників сил безпеки.

Економічні умови

Для вирішення соціально-економічних проблем місії знадобляться:
1) гуманітарні установи;
2) експерти, юристи, фахівці зі зв'язків із громадськістю;
3) експерти в галузі державного управління та посередники для роботи з місцевими громадами над постконфліктним відновленням і реінтеграцією в українські державні структури.
З огляду на довгу історію розгортання поліцейських операцій і верховенства закону, ЄС може зіграти ключову роль у цивільних і поліцейських аспектах місії, а також в наданні гуманітарної допомоги.

Реакція Клімкіна

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін оцінив "доповідь Расмуссена" щодо миротворців ООН на Донбасі як "в цілому гідну". Про це він заявив на своїй сторінці в Twitter.

Дякую @RichardGowan1 та @HudsonInstitute за доповідь про те, як миротворча місія ООН може повернути мир на Донбас. Є елементи з якими не згоден, але загалом - достойно. РФ має забратися геть з Донбасу і передати контроль Україні та міжн. співтовариству!https://twitter.com/andersfoghr/status/963824729756000262 

У той же час Клімкін зазначив, що в доповіді є елементи, з якими він не згоден.
"РФ має забратися з Донбасу і передати контроль Україні та міжнародній спільноті!", – підсумував український міністр.

Коментар про миротворців на Донбасі глави МЗС Білорусі Володимира Макея

Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей ще 8 лютого 2018 року заявляв, що білоруські миротворці готові увійти до складу місії на Донбасі.
"Ми не женемося за якимись лаврами. Але це конфлікт у нашому регіоні, в нашій родині. В прямому сенсі слова. Тому додатковим способом допомогти сторонам конфлікту може стати введення на Донбас миротворців – зрозуміло, в тому числі і білоруських. Про це наш президент говорив ще в 2014 році, і ми від своїх слів не відмовляємося", – заявив Макей.
Він також зазначив, що президент країни Олександр Лукашенко підтримує ідею розширення переговорної групи з врегулювання конфлікту на сході України.

Related

Події у світі 2598859547385914022

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item