Україна подала меморандум до арбітражу про порушення Росією міжнародного морського права

20 лютого – виповнюється рівно 4 роки з початку анексії Криму - Порошенко
Президент України Петро Порошенко 19 лютого підписав розпорядження про представництво України в розгляді Арбітражним Трибуналом Конвенції ООН з морського права та захисту інтересів України у зв’язку з порушення РФ суверенних прав України в Чорному та Азовському морях і Керченській протоці.
Про це йдеться у повідомленні, опублікованому прес-службою глави держави.
У Міністерстві закордонних справ пояснили, що з анексією півострова суверенні ресурси України незаконно експлуатує Росія, позбавивши тим самим Україну можливості здійснювати свої права морської держави.
"Зухвало порушуючи міжнародне право, Російська Федерація викрадає енергетичні та рибні ресурси, які належать Україні і її народу, при цьому серед іншого завдає фізичної шкоди українським рибалкам, блокує захід суден в українські порти у зв’язку із незаконним будівництвом Керченського мосту", - йдеться в повідомленні.
Зокрема, Україна просить арбітражний трибунал припинити порушення Росією Конвенції ООН з морського права та підтвердити права України в Чорному та Азовському морях та у Керченській протоці. Також Київ намагається "зобов’язати РФ поважати суверенні права України в своїх водах, зупинити крадіжку українських ресурсів, а також виплатити компенсацію за завдану шкоду".
Як нагадав Порошенко, 20 лютого виповнюється рівно чотири роки з початку агресії Росії проти України, яка почалася з незаконної анексії Криму.
Нагадаємо, Порошенко доручив МЗС почати арбітражне провадження проти Росії у зв'язку з систематичними порушеннями нею міжнародного морського права і незаконним видобутком нафти в українських водах.  У вересні 2016 року Україна ініціювала арбітражне провадження проти РФ, яке розглядається в Гаазі арбітражним трибуналом, що складається з п'яти осіб.
Раніше повідомлялося, що Україна завершила підготовку до арбітражного розгляду з Росією в питанні суверенних прав у водах навколо тимчасово окупованого Криму.

Related

Політика 1754898296163568993

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item