Влада зрадила ідеали Майдану - Дацюк


Стало зрозуміло: ми маємо справу з людьми, які прикидалися, що були на боці громади під час Майдану. Починаючи від президента до представників уряду і прокуратури. Вони досить сумнівно відстоюють інтереси суспільства
Про це в коментарі для каже філософ Сергій Дацюк.
- Люди при владі не поділяють ідеалів Майдану. Європейська інтеграція - єдиний аспект, який вони виконали. Маємо безвізовий режим, Угоду про асоціацію. Але це було далеко не єдине, чого вимагало суспільство. За чотири роки ми зрозуміли, що не можемо покарати винних у злочинах під час Революції гідності. Владний режим дозволяє їм тікати або відмазує. Це робить не перший генпрокурор і не перший склад уряду. Це політика влади, яка не змінилась.
Наш президент досі має інтереси в Росії. Його компанія торгує з Придністров'ям. Отже він діє не в інтересах України. Відсутність активного розслідування яскраво свідчить, що теперішня влада була на Майдані, але не з нашого боку барикад.
Як усвідомлення несправедливості впливає на українське суспільство?
- Країною знову ширяться протести. Якщо ситуація не зміниться, ми знову матимемо вибух і владу потрібно буде міняти. Вона не спроможна розслідувати злочини, боротися з корупцією та олігархами.
Довіра до неї з боку суспільства безпрецедентно низька. Її рівень не відповідає країні, яка нещодавно зробила революцію. Вона має докладати всіх зусиль до реформ, знищення корупції та боротьби з олігархатом. Цього за чотири роки не зроблено. Тож у висновку ми маємо не революційну, а контрреволюційну владу. Маємо ситуацію, коли ідеали Майдану порушені і зраджені. Нинішня влада має понести відповідальність за це.
Чи вплине безкарність убивць Небесної сотні на президентські й парламентські вибори у 2019 році?
- Українське суспільство має обрати принципово інших. Будь-хто може бути альтернативою. В Україні є багато людей і партій на політичні арені: "Самопоміч", "Укроп", партія Анатолія Гриценка. Вони можуть створити нову владу. Наскільки вона буде ефективною, покаже час. Головне, аби не ті, що сьогодні. Вже зрозуміло - вони не спроможні.
Які наслідки матиме недовіра до правоохоронної й судової системи, яка не покарала вбивць Небесної сотні?
- З цього треба зробити висновок. Не можна нагинати депутатів, змушуючи змінювати законодавство, щоб призначити генеральним прокурором близького президенту Юрія Луценка. Нічого хорошого це не дало. Не бачимо жодних ефективних розслідувань. Нас постійно розважають скандалами й зняття недоторканості з депутатів, які нічим не закінчуються. Кажуть, що справи щодо злочинів на Майдані готові на 70 відсотків. Але пройшло вже чотири роки і чути таке просто смішно.
Те, що винних так і не покарали, має глобальні наслідки для України і в зовнішній політиці. Ми потрапляємо в опалу з боку Заходу. На Мюнхенські конференції з безпеки президент виступав перед порожньою залою. Йому показали, що він там не бажана особа, що йому вже ніхто не довіряє. Варто розуміти, що це переноситься і на всю Україну.
Небезпека полягає в тому, що ми зараз дуже залежні від західної допомоги і подібні приховані протести можуть мати неприємні наслідки для держави. Ми можемо бути позбавлені підтримки Європейського союзу та Америки. США надає нам зброю, західний світ накладає санкції на Росію. Політика нашої теперішньої влади може призвести до того, що ми втратимо цю підтримку.
18-21 лютого 2014 року — найкривавіший момент Української революції гідності. Силове протистояння між силовиками та протестувальниками, яке закінчилося трагічними розстрілами демонстрантів на Інституцькій. Результатом подій стало відсторонення 22 лютого Верховною Радою від виконання обов'язків президента Віктора Януковича та призначення дострокових президентських виборів на 25 травня 2014 року. Під час протистояння за офіційною інформацією загинули 82 особи (71 демонстрант та 11 правоохоронців), постраждалими стали 622 людини

Related

Суспільство 5765017080697952573

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item