США представили нову ядерну доктрину

Військовий з прапором США

Нова американська ядерна доктрина серед ключових загроз виділяє РФ, Китай, Іран і КНДР. При цьому Вашингтон сподівається на стабільні відносини з Москвою і Пекіном і не бажає суперництва.

Вашингтон представив в п'ятницю, 2 лютого, нову ядерну доктрину. Документ виділяє в числі ключових ядерних загроз Росію, Китай, Іран і КНДР.
У документі наголошується, що США мають намір підвищувати можливості свого ядерного потенціалу шляхом розробки ядерної зброї малої потужності. Це буде робитися для того, щоб відповідати на подібні кроки інших країн, включаючи Росії.
Планується також продовжувати запропоновану попереднім президентом Бараком Обамою концепцію модернізації ядерних сил і вдосконалення "тріади" - міжконтинентальних ракет, стратегічних підводних човнів і стратегічної авіації.
У США вважають, що модернізація Росією ядерного потенціалу говорить про її рішучості повернутися до статусу великої держави і гонки озброєнь.
"Сьогодні Росія модернізує це (ядерне - ред.) зброю, а також інші стратегічні системи. Ще більше занепокоєння було пов'язано з прийняттям Росією військових стратегій, які передбачають досягнення успіху за рахунок розширення ядерного потенціалу. Ці події, поряд із захопленням Росією Криму та ядерними погрозами для наших союзників, підтверджують рішучість Москви повернутися до протистояння великих держав", - стверджується в документі.
Москву також звинувачують в "погрозі першою застосувати обмежений ядерний удар", який, на думку американської сторони, "не зможе досягти своїх цілей, докорінно змінити характер конфлікту".
"Наша стратегія дозволить Росії зрозуміти, що будь-яке застосування ядерної зброї, навіть обмежене, неприпустимо", - йдеться в документі.
При цьому США не хочуть бути суперниками з Росією і КНР і сподіваються на стабільні відносини з цими державами.
"Сполучені Штати і Росія в минулому підтримували стратегічні контакти, щоб займатися (питаннями - ред.) ядерного суперництва і ризиків. У зв'язку з діями Росії, включаючи окупацію Криму, це конструктивна взаємодія істотно скоротилася", - йдеться в документі.
"Ми сподіваємося, що одного разу умови дозволять проводити прозору і конструктивну розмову з РФ", - наголошується в доктрині.

Related

Події у світі 8886996751458272904

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item