Дзвіночок Україні. ФРН впустила Північний потік

Північний потік-2 дедалі ближчий

Спільний з європейськими компаніями проект Газпрому отримав схвалення одного з регуляторів ФРН. Але проти будівництва виступають США, Східна Європа, Єврокомісія, борці за природу і Україна.

 
У Німеччині схвалили будівництво газопроводу Північний потік-2 у німецьких територіальних водах.
 
Голова компанії Нафтогаз України Андрій Коболєв назвав дозвіл ще одним дзвіночком для України, зазначивши, що часу для дій залишилося дуже мало, але не уточнив, яких саме.
 
Новина про схвалення Північного потоку-2 у Німеччині з'явилася одночасно з публікацією США "кремлівського списку", у який також увійшов голова Газпрому Олексій Міллер.
 
ЗМІ розбиралися, чи є шанси на реалізацію в Північного потоку-2.
 
Ключове рішення для Північного потоку-2
 
Гірське відомство німецького міста Штральзунд видало дозвіл на будівництво і експлуатацію 55-кілометрової ділянки нової газової труби в територіальних водах ФРН, повідомила 31 січня компанія Nord Stream 2 AG, яка є багаторазовим оператором проекту Північний потік-2.
 
Дозвіл був виданий відповідно до закону про енергетичну промисловість, зазначається в повідомленні.
 
Дозволом схвалюються будівництво і експлуатація морської частини газопроводу в територіальних водах Німеччини і сухопутної частини в районі Любміна.
 
У Nord Stream 2 AG рішення німецького регулятора назвали важливим етапом у комплексному процесі отримання дозволів.
 
Голова Газпрому заявив про ключове рішення, яке відкриває можливість розпочати будівництво найважливішої ділянки нового морського газопроводу Північний потік-2 у територіальних водах Німеччини і берегового приймального термінала в Грайфсвальді.
 
Що заважає другому потоку
 
Для повного схвалення проекту у ФРН необхідний дозвіл Федерального відомства із судноплавства і гідрографії Німеччини. Російські ЗМІ повідомляють, що Північний потік-2 отримає його в лютому.
 
Окрім того, ще не завершені процедури отримання дозволів від інших чотирьох країн уздовж маршруту газопроводу - Росії, Фінляндії, Швеції та Данії.
 
Будівництву газопроводу також можуть перешкодити санкції. Прийнятий у США влітку 2017 року закон про санкції щодо Росії прямо закликає протидіяти реалізації Північного потоку-2.
 
Нещодавно під час свого візиту до Варшави держсекретар США Рекс Тилерсон виступив єдиним фронтом з польськими керівниками проти Північного потоку-2.
 
"Ми хочемо, щоб режим санкцій охоплював будівництво газопроводу відповідно до закону США від 2 серпня 2017 року, який містить положення про обмежувальні заходи проти Росії", - заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.
 
Будівництво Північного потоку // Фото: Getty
 
Окрім того, немає повної картини по всіх нових сухопутних маршрутах газу до всіх споживачів у ЄС: проект Eugal (який буде йти по маршруту газопроводу OPAL) поки знаходиться на стадії отримання дозволів.
 
Ще один удар по Північному потоку-2: коли Данія прийняла закон, що забороняє будівництво газопроводів у її територіальних водах з міркувань національної безпеки.
 
У Німеччині також знайшлися противники. Природоохоронні організації закликають правлячу партію канцлера Ангели Меркель дистанціюватися від цього проекту і готуються до подачі позовів.
 
Німеччина і Росія на одній стороні
 
Північний потік-2 - це друга гілка трубопроводу Nord Stream, який проходить по дну Балтійського моря від російського узбережжя до узбережжя Німеччини.
 
Новий газопровід подвоїть потужності діючого Північного потоку, який дозволяє постачати газ у Європу в обхід України.
 
Проект належить російській корпорації Газпром, однак фінансову участь у проекті візьмуть п'ять європейських компаній, які мають сплатити 50% від вартості другої гілки Північного потоку: французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Royal Dutch Shell і німецькі Uniper і Wintershall.
 
Трубопровід має пройти вздовж першої гілки Північного потоку. Зрештою, потужності експорту російського газу в Європу зростуть на 55 млрд куб. м за рік, тобто на третину.
 
У Європі нова гілка Північного потоку найбільше потрібна Німеччині, оскільки Берлін планує відмовитися від ядерної енергетики і зменшити споживання вугілля.
 
Прихильники проекту кажуть, що він дозволяє обійти Україну і задовольнити зростаючі потреби Європи на тлі застою чи навіть спаду виробництва в інших ключових постачальників - таких, як Норвегія, Нідерланди і Алжир.
 
Вони також зазначають, що російський газ має відносно невисоку вартість.
 
У червні канцлер Німеччини Ангела Меркель на захист Північного потоку-2 говорила, що він є винятково економічним проектом, допустивши необхідність перевірити юридичні аспекти.
 
Однак пізніше вона погодилася, що друга гілка Північного потоку несе політичні ризики.
 
Польща і США - на іншій
 
Проти Північного потоку-2 у Європі виступають центральні і східні країни на чолі з Польщею. Варшава перешкодила європейським компаніям стати акціонерами другої гілки газопроводу.
 
Окрім того, Польща збудувала термінал з прийому зрідженого природного газу в балтійському порту Свіноуйсьце. Польська влада має намір через п'ять років повністю відмовитися від закупівель російського газу, на який на цей момент припадають 3/4 від усього споживання.
 
США віддавна виступають проти Північного потоку-2, називаючи його політичним проектом, який несе загрозу енергобезпеці Європи.
 
Навідуваний у липні з візитом до Варшави американський президент Дональд Трамп не забув скористатися нагодою і запропонував підписати контракт з Польщею за якусь чверть години.
 
Паралельно з цим американський сенат прийняв закон, який обіцяє санкції будь-якому учаснику будівництва Північного потоку-2.
 
У відповідь на рішення сенату Німеччина і Австрія виступили із заявою, у якій США звинувачуються в спробі витіснити російський газ з ринку Євросоюзу.
 
"Енергозабезпечення Європи є справою Європи, а не США. У кого отримувати енергоресурси, ми будемо вирішувати самі відповідно до правил відкритої конкуренції", - зазачається в заяві.
 
Єврокомісія проти
 
Європа не потребує газопроводу Північний потік-2, оскільки в майбутньому споживання газу в Євросоюзі скоротиться, йдеться в узгоджених поправках до "Газової директиви Євросоюзу".
 
У Єврокомісії впевнені, що через скорочення внутрішнього виробництва і споживання палива імпорт газу в ЄС до 2030 року буде стабільним.
 
У сукупності з уже наявною інфраструктурою по імпорту газу і зростанням конкурентоспроможності поставок зрідженого природного газу це робить безглуздим будівництво такої системи, як Північний потік-2, зазначається в прес-релізі уряду Європейського Союзу.
 
Північний потік // Фото: Getty

"Північний потік-2 не може бути побудований винятково відповідно до законодавства третьої країни, без урахування основних принципів енергетичного ринку ЄС", - зауважують у ЄК.
 
Для цього Європейська комісія розробила поправки в газову директиву "Третього енергетичного пакета", спрямовані на те, щоб усі основні трубопроводи в ЄС і вхідні в Європу експлуатувалися з однаковим ступенем прозорості, були доступні іншим операторам і діяли ефективно.
 
Північний потік-2 найболючіше вдарить по Україні
 
Через українську територію проходить 40% експортованого до Європи газу. У разі завершення будівництва Північного потоку-2 Росія продовжуватиме обслуговувати її європейських клієнтів і суттєво скоротить обсяги поставок газу і нафти через територію України.
 
Київ не тільки втратить дохід від транзиту нафти і газу. Перед ним постане перспектива того, що в разі кризи Москва може припинити поставки газу в Україну, писала недавно газета The Financial Times.
 
За перше півріччя 2017 року група Нафтогазу отримала майже половину своїх доходів - 15,5 млрд грн з 23,3 млрд грн чистого прибутку - саме від транспортування і розподілу природного газу.
 
За словами посла США в Україні Марі Йованович, українська держава втратить 3% ВВП, якщо Північний потік-2 буде працювати.
 
У Нафтогазі раніше говорили, що друга нитка Північного потоку знецінить українську газотранспортну систему в п'ять разів.
 
"Ще один дзвінок для всіх нас (включаючи фахівців з конвеєрного створення робочих груп). Він ще не останній, але часу для дій з української сторони залишилося дуже мало", - написав 31 січня у Facebook голова Нафтогазу у відповідь на рішення німецької влади.

Related

Економіка 6198848565271691647

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item