Будапешт: Україна почала "міжнародну кампанію брехні" проти Угорщини

Петер Сіярто
Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто звинуватив Україну у початку "міжнародної кампанії брехні" проти Будапешта та закарпатських угорців.
За словами Сіярто, закарпатські угорці не були запрошені на зустріч з українським урядом в Києві, де мали обговорити нову частину Закону про освіту, яка базується вже на схваленому документі.
"Україна демонструє повну зневагу до висновків Венеціанської комісії... Фактично вони почали реалізацію Закону про освіту, вони поінформували угорські школи про те, що світова література повинна викладатися українською мовою вже у вересні цього року", - заявив він.
Виходячи з цього, Угорщина закликає Україну "припинити реалізацію Закону про освіту, і "нарешті почати переговори з закарпатськими угорцями, а не проводити міжнародну кампанію брехні".
15 лютого міністр освіти України Лілія Гриневич заявила, що угорська меншина відмовилася від консультацій щодо мови освіти.
За словами українського міністра, представники угорської меншини повідомили, що не братимуть участі у консультаціях щодо мови освіти, які були заплановані на 14 лютого.
Крім того,  15 лютого уряд схвалив законопроект, який має на меті виконання однієї з рекомендації Венеціанської комісії – щодо продовження періоду введення мовної норми на три роки, до 2023 року.
Раніше Угорщина застосувала право вето та заблокувала зустріч комісії Україна- НАТО на рівні голів Міноборони, яка мала відбутися 14 або 15 лютого.
Будапешт посів жорстку позицію щодо української реформи освіти, яка, на його думку, обмежує права угорської меншини здобувати освіту угорською мовою. Через позицію Будапешта свій візит до штаб-квартири НАТО в Брюсселі скасував міністр оборони України Степан Полторак.
Глава зовнішньополітичного відомства Угорщини Сіярто заявив, що Будапешт  блокуватиме подальше зближення України з ЄС, а також співпрацю за лінією НАТО. Блокування буде здійснюватися до того моменту, поки Україна не скасує окремі норми освітньої реформи.
За словами Сіярто, для скасування угорського вето Україна повинна виконати всі приписи Венеціанської комісії та утриматися від реалізації Закону про освіту до того часу, поки не дійде згоди з національними меншинами, включно з угорською.
Київ одразу назвав угорський ультиматум маніпуляцією.
Генсек НАТО Йенс Столтенберг зазначив, що в рекомендаціях Венеціанської комісії є можливе розв'язання українсько-угорського конфлікту з приводу мовної статті.

Related

Економіка 6030719401309203464

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item