В Україні знайшли спосіб блокувати російські сайти

Влада нарешті вирішили, як блокувати россайти
Нацкомісія з питань зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) схвалила проект постанови Кабінету міністрів України, розроблений Держспецзв'язку щодо блокування заборонених російських сайтів.
Доопрацьований документ, який регламентує, яким чином будуть блокуватися підсанкційні сервіси, сплив зовсім недавно, в процесі його узгодження між держорганами, повідомляє liga.net.
В узгодженому із НКРЗІ проекті зазначено, що оператори мають здійснювати блокування сайтів за доменими іменами і відповідними їм IP-адресами.
"З одного боку, це найпростіша форма блокування. Для цього операторам не знадобиться купувати дороге обладнання. З іншого - вона дуже недосконала. Адже, заблокувавши IP, можна закрити доступ відразу до декількох ресурсів, які розташовані за однією і тією ж адресою", - зазначає видання.
Держспецзв'язку також визначилося з тим, як моніторити виконання операторами блокування. У проекті постанови сказано, що відомство має купити спеціальну апаратуру, яка буде стежити за тим, як провайдери блокують сайти.
Але, згідно з проектом, на це буде виділено всього 3,5 млн грн. Держспецзв'язку та СБУ мають встановити спецзасоби на мережах, які з'єднанвві з мережами інших держав. Хоча з постанови неясно, на які саме мережі буде встановлено таке обладнання і чи вистачить зазначеної суми на його закупівлю.
При цьому учасники ринку вважають, що сума, яка буде необхідна, щоб моніторити навіть 15 операторів, може становити кілька сотень мільйонів гривень.
Коли в минулому році наказ набув чинності, деякі провайдери були готові піти на більш жорсткі заходи - встановити на свої мережі DPI (Deep Packet Inspection - обладнання, яке використовується провайдерами для детальної фільтрації трафіку).
Такий захід значно ускладнив б роботу сервісів і застосунків VPN, якими зараз користуються українці, що віддають перевагу ВКонтакте і Одноклассникам (згідно з дослідженням Factum Group, відразу три російських сайти - ВКонтакте, Однокласники і Яндекс - потрапили в рейтинг найпопулярніших серед українців веб-сайтів).

Нагадаємо, що в травні 2017 року президент України Петро Порошенко ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій).
У списку санкцій 1228 осіб і 468 юридичних осіб.
Санкції торкнулися російських соціальних мереж ВКонтакте і Однокласники, а також сервісів Mail.ru.
Також санкції передбачають блокування доступу до сервісів Яндекс, 1С, Софтлайн Груп, Корпорації Парус і ще низки інших російських IT-компаній.

Related

Суспільство 4910825817458883605

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item