Falcon Heavy: все, що потрібно знати про запуск найпотужнішої ракети в світі


Мрія Ілона Маска про створення надважкої ракети-носія Falcon Heavy фактично збулася. Що це означає для космічної індустрії?
Маск йшов до створення Falcon Heavy з середини 2000-х, а безпосереднього запуску чекають вже добрих сім років.
Без Falcon Heavy складно уявити реалізацію багатьох зі справді наполеонівських планів Маска.
По суті, від неї залежить майбутнє найуспішнішої в світі приватної космічної компанії SpaceX.

Коли відбудеться запуск Falcon Heavy?

Сьогодні з 20:30 до 23:30 за київським часом. Дозвіл на старт отримано. Ракета Falcon Heavy стоїть на стартовому майданчику космічного центру Кеннеді (штат Флорида).
Запуск відбудеться з майданчика LC-39A, яку компанія Маска взяла в оренду у NASA. З неї свого часу стартували американські шатли і навіть місія Apollo-11.

Що таке Falcon Heavy?

Назва говорить сама за себе. Розробники створили важку версію ракети Falcon 9, яка наразі є "робочою конячкою" компанії SpaceX.
Тут Маск пішов перевіреним інженерним шляхом, масштабуючи рішення. Наприклад, так раніше робила компанія Mercedes-Benz, 12-циліндрові двигуни якої представляли собою два 6-циліндрових мотори з єдиним блоком управління.
У 2005 році Маск вперше запропонував об'єднати три перші щаблі, щоб створити супер-ракету. Йшлося про "злиття" трьох Falcon 5, у кожної з яких було по п'ять двигунів. Пізніше Falcon 5 поступилася місцем Falcon 9.
Сьогодні Falcon Heavy має три перших ступені Falcon 9, з'єднані разом. Кожен оснащений дев'ятьма двигунами. Таким чином, Falcon Heavy в сумі має 27 двигунів. Це більше, ніж у будь-якої іншої ракети-носія в історії космонавтики.
Власне, Falcon Heavy і є найпотужнішою ракетою в історії. 27 двигунів розвивають тягу 2,2 млн кг. Вона здатна вивести на низьку навколоземну орбіту 57 т вантажу. Висота ракети в пусковому положенні становить 70 м.

Яким буде перший запуск Falcon Heavy?

Суть запуску в тому, щоб продемонструвати, що ракета в принципі "боєздатна". З огляду на кількість різноманітних інцидентів на запусках і приземленнях ракет SpaceX показує, що можливо все.
У зв'язку з цим вантажем цього разу буде... електрокар Tesla Roadster, що належить особисто Ілону Маску. Машина вишневого кольору. В середині буде манекен, одягнений у скафандр компанії SpaceX.
Маск також обіцяв, що під час запуску в машині буде грати знаменитий хіт Девіда Боуї Space Oddity.
Мета місії – вивести електрокар на орбіту навколо Сонця. Електрокар буде обертатися в межах орбіти Марса. Але зближення з Червоною планетою не планується через побоювання занести туди земні мікроорганізми.
На електрокарі встановлені камери, які, як обіцяє Маск, забезпечать "приголомшливі види".
Також у процесі запуску завданням буде випробувати досить складну технологію поділу ракет Falcon 9. Дві з трьох відокремляться від основної частини ракети і спробують повернутися на Землю, приземлившись на тверду поверхню. Залишок першої сходинки теж повернеться назад, виконавши свою місію. Але садити її будуть на плавучу платформу в Атлантиці.
До речі, два з трьох прискорювачів в складі Falcon Heavy вже бували в космосі в 2016 році.

Чому запуск Falcon Heavy такий важливий?

Успішне випробування покликане не тільки позначити черговий етап у розвитку SpaceX, але й підкріпити вельми конкретні плани компанії з комерційних запусків.
Так, вже в 2018 році Falcon Heavy "зафрахтували" для виведення на орбіту великого телекомунікаційного супутника для Саудівської Аравії.
Ходять чутки і про якесь велике військовове замовлення. Але, зрозуміло, Пентагону потрібно побачити, що Falcon Heavy дійсно літає, перш ніж підписувати контракт на значну суму і довіряти Маску цінне обладнання.

У разі невдачі...

Сам Маск побоюється можливої ​​аварії і вважає, що якщо старт відбудеться без пошкодження інфраструктури стартового майданчика, це вже буде непоганим результатом.
За словами Маска, якщо буде пошкоджено стартовий майданчик, на його відновлення може піти від 8 до 12 місяців. Якщо ж вибухне сама Falcon Heavy, то на будівництво нової ракети у SpaceX піде 3-4 місяці.

Related

Технології 4098118232119221313

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item