Чому в Україні ще довго не буде повного 4G-покриття. Блог Миколи Оліярника

В Україні ще не скоро з’явиться повне 4G-покриття, бо уряд ніяк не відключить аналогове телебачення
Український уряд черговий раз передумав відключати аналогове телебачення. Це означає, що радіосмуги, які можна було би використати для високошвидкісного мобільного інтернету на території всієї країни, й надалі будуть зайняті застарілою технологією.
Мільярди – за папірці
Україна невпинно наближається до запровадження четвертого покоління мобільного зв’язку (4G). Принаймні, у найчисельніших населених пунктах. Ще свіжа пам’ять про 6 березня 2018 року, коли Київстар, Vodafone Україна та lifecell отримали довгоочікувані ліцензії. А перші два оператори доторгувалися за додаткові смуги в діапазоні 1800 мегагерц (МГц) до того, що в рази порівняно зі стартовою підняли ціну лотів, ледь не дотягнувши до мільярда гривень за 5 МГц. Сам президент Петро Порошенко перервав торги, щоби вручити операторам ліцензії. Це й не дивно, адже 5,4 млрд грн – а саме стільки стільникова трійка заплатила за дозволи запустити 4G у містах і містечках – на дорозі не валяються.
Що важливіше: ТБ чи мобільний інтернет
А от учорашня новина, яка нібито й не має прямого відношення до мобільного зв’язку, пройшла майже непомітною. Національна рада з питань телебачення та радіомовлення в черговий раз – уже кілька років поспіль – перенесла строки відключення аналогового телебачення. Телерегулятор переконаний, що наша країна поки що не готова до цифрового ТБ. Мовляв, нічого не зроблено, Кабінет міністрів не затвердив відповідний план дій.
Це означає, що радіочастоти, які зараз зайняті телебаченням, не можна буде використовувати для повного покриття України високошвидкісним мобільним інтернетом. Смуги 700-800 МГц якраз добре надаються для того, щоби розповсюджувати сигнал якнайдалі. Така особливість радіозв’язку: чим "нижче" частота – тим більше покриття однієї базової станції (БС). Правда, є й мінус – тим менша пропускна здатність. Це означає, що одна БС у діапазоні 1800 МГц може одночасно обслуговувати набагато більше абонентів, ніж БС на нижчих частотах.
Дочекалися
Розпродаж ліценцій мобільним операторам теперішній уряд сміливо записав собі в актив. Ну звісно ж, мільярди гривень потекли до державної скарбниці. Однак є й кілька відер дьогтю в цих діжечках меду. Україна із запуском 3G – який відбувся у 2015 році – запізнилася щонайменше на років десять. За кілька місяців – у 2018 році – в нашій країні запрацюють 4G-мережі. З цим стандартом ми спізнилися "лише" років на сім-вісім.
Однак на тих радіочастотах (1800/2600 МГц) чекати на мобільний інтернет зі швидкістю десятки мегабіт на секунду можуть хіба що мешканці міст і містечок. І то не всіх. Для того, щоби 4G-покриття з’явилося в селах, лісах і полях – треба звільнити "нижні" діапазони від телебачення. Ще добре було би дозволити великій трійці запустити 3G на 900 МГц – досвід із 1800-ми частотами уже є.
Може, уряд заохотить той факт, що можна ще не раз провести розпродаж радіочастот і заробити ще не один мільярдик. Правда, треба зважати на електорат, який основну порцію агітації отримує через екрани телевізорів.

Related

Події в Україні 4120007125109240722

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item