Не злити Путіна. 8 тез про справу Скрипаля

Не злити Путіна. 8 тез про справу Скрипаля

Моє припущення полягає в тому, що головним мотивом вбивства Скрипаля було послати сигнал усім російським перебіжчикам, що живуть за кордоном, що Кремль вистежить і вб'є їх
Після зустрічі Ради національної безпеки Великої Британії прем'єр Тереза ​​Мей зачитала заяву Палати общин, в якій йшлося про таке: "Виходячи з того, що провідні світові експерти в Портон Даун ідентифікували хімічну речовину, знаючи, що Росія колись виробляла цю речовину і все ще здатна це робити, враховуючи попередні спонсоровані цією державою вбивства і нашу оцінку того, що Росія розглядає деяких своїх перебіжчиків як легітимні цілі для вбивств, уряд робить висновок, що РФ з високою імовірністю несе відповідальність за скоєне проти Сергія та Юлії Скрипаль.
Це була або пряма дія російської держави проти нашої країни, або ж російський уряд втратив контроль над своїм потенційно катастрофічно небезпечним нервовим токсином і дозволив йому опинитися в чужих руках.
Якщо [протягом 48 годин з боку російської влади] не буде отримано відповідь, що заслуговує на довіру, ми будемо розцінювати це як незаконне застосування Росією сили проти Великої Британії. І тоді я повернуся в Палату громад і висуну повний список заходів, які ми зробимо у відповідь".
Тримаючи в голові цю заяву, хочу сказати про справу Скрипаля таке.
1. Досить імовірно, що британські слідчі визначать безпосередніх виконавців. Над справою працює велика команда, а в Британії всюди встановлені камери спостереження.
2. Висока ймовірність того, що виконавці вже залишили Велику Британію, якщо це так, то негайного арешту з боку влади не буде.Залишається невелика ймовірність того, що виконавці все ще в країні, а також невеликий шанс, що людей, які вступили у змову з виконавцями, буде заарештовано. Але і те, й інше видається дуже малоймовірним, враховуючи, що для організації чогось подібного в Британії не потрібна зайва конспірація. Вам потрібно просто відправити агентів з потрібною речовиною і переконатися в тому, що вони негайно полетять додому (як у випадку з виконавцями вбивства Литвиненка).
3. Дуже ймовірно, що спроба вбивства була організована в Росії. Скрипаль був колишнім офіцером ГРУ, який шпигував від імені MI6. Згідно з повідомленнями, він забезпечив Британію великою кількістю корисної інформації. Його спіймали, судили і засудили до 13 років в'язниці в Росії. І його було помилувано і привезено до Британії в межах шпигунського обміну 2010-го. Немає даних про те, що він або його дочка були задіяні в будь-яких активностях, які могли б стати іншою причиною їхнього вбивства, ніж та, що Скрипаль був подвійним агентом. Тому дуже ймовірно, що він був ціллю, оскільки був агентом російського ГРУ, який став у результаті агентом MI6.
Але родзинка в тому, що Мей підтвердила використання в операції рідкісного та потужного нервового токсину. Згідно із заявою Мей, лабораторія британського міністерства оборони Портон Даун зробила висновок, що нервовий токсин належить до групи, відомої як Новачок, виробленої в Росії. Найближчими днями ми дізнаємося більше про висновки судово-медичної експертизи, але вважаю, що ми отримаємо таку ж упевненість у висновку Портон Даун, яку мали щодо висновку про використання полонію-210 в історії Литвиненка. А це дуже високий ступінь впевненості.
Якщо правдивим є той факт, що нервовий токсин російського виробництва був використаний під час замаху, то будь-яке пояснення, крім того, що до цього причетна Росія не буде правдоподібним. Наприклад, що замах здійснила якась терористична організація, або що це був удар якоїсь невідомої організованої кримінальної групи, або що це був випадковий акт насильства, або що це було зроблено MI5 або ЦРУ для дискредитації Москви і бойкоту Чемпіонату світу з футболу, який цього літа приймає Росія. 
4. Дуже ймовірно, що операцію провели люди з російських спецслужб. Якщо допустити, що це точно було зроблено в Росії, то поміж іншихя варіантів – агенти чеченського лідера Рамзана Кадирова або, можливо, недержавні суб'єкти на кшталт представників російського криміналітету або бойовиків-націоналістів.
Мушу зазначити, що агентів Кадирова підозрюють у вбивстві лідера російської ліберальної опозиції Бориса Нємцова. Є версія, що Кадиров міг замовити вбивство, припускаючи, що таким чином зробить Путіну послугу.
Якби під час спроби вбивства Скрипаля було використано вогнепальну або холодну зброю, причетність Кадирова могла б здатися правдоподібною. На щастя, нервові токсини важко зробити або отримати, з цієї причини, наприклад, Аль-Каїда або ІД ніколи їх не використовували. (Нервові токсини використовувалися державами кілька разів, наприклад, під час вбивства брата північнокорейського лідера в Індонезії у 2017-му). Але в такому разі малоймовірно, що агенти Кадирова змогли б отримати нервові токсини, а якщо й отримали б, то вкрай малоймовірно, що використовували б їх для незалежної операції, оскільки дуже правильно дійшли би до висновку, що Кремль буде розлючений, дізнавшись, що у них опинилася така небезпечна зброя. Якщо чеченці й були задіяні, то, найімовірніше, як посередники російських спецслужб, які надали їм необхідну для операції кількість токсину.
Але навіть це видається мені малоймовірним, оскільки російські спецслужби, зокрема, ФСБ, не довірили б чеченцям таку важливу й ризиковану операцію, адже Кремль просто не довірив би їм нервовий токсин.
Інша причина вважати, що російські спецслужби були задіяні в операції, це фактор прецеденту. Існує величезна кількість доказів того, що вбивство Олександра Литвиненка в 2006-му було скоєне російськими спецагентами Андрієм Луговим і Дмитром Ковтуном, які використали іншу важкодоступну отруту, полоній-210. Є причини підозрювати, що російські спецслужби виконували і готували вбивства інших "зрадників" за кордоном, починаючи з убивства віце-президента бунтівного чеченського уряду Зелімхана Яндарбієва в Катарі в 2004-му.
Також варто згадати суперечливий закон 2006 року, що дає російському президенту повноваження використовувати російські військові та спеціальні служби, щоб боротися з "тероризмом" за межами Росії. Критики стверджували, що закон дає російському президентові легальне право віддавати накази про вбивство перебіжчиків на іноземних землях. Я припускаю, що Путіну насправді не потрібен закон, що дозволяє йому наказувати російським спецслужбам робити свої "мокрі" справи за кордоном, але він допомагає і, що важливо, посилає сигнал про намір.
5. Неясно, чи зможуть британські слідчі або спецслужби ідентифікувати спільників, які залишилися в Росії. Кремль саботував роботу британських слідчих у справі Литвиненка, проте дозволив їм прибути в Росію і допитати велику кількість людей, зокрема Лугового і Ковтуна. Я дуже сумніваюся, що Кремль дозволить так багато цього разу, з огляду на політичну атмосферу в Росії і те, наскільки погіршилися відносини Росії з Британією та із Заходом. Без (дуже сумнівного) співробітництва з боку Москви, єдині можливості для британців ідентифікувати спільників, які перебувають в Росії, це:
1) якщо вони заарештують злочинця, який розповість усе, що знає;
2) через людські розвідувальні активи в Росії;
3) завдяки журналістам-розслідувачам у Росії або витоку інформації.
Все це здається дуже малоймовірним.
6. Сумнівно, чи зможуть британські слідчі (або спецслужби) з упевненістю визначити, які з російських спецслужб були задіяні в операції. Знову-таки, це станеться лише в тому разі, якщо буде арештовано виконавця, який видасть все, що знає, або (що ймовірніше) якщо буде задіянл спецагентів. Або через російських журналістів-розслідувачів чи виток даних.
7. Дуже малоймовірно, що британські розслідувачі або спецслужби зможуть визначити, хто віддав наказ для операції – зокрема, чи була операція замовлена або схвалена кимось у Кремлі, в тому числі – Путіним. Навіть якщо їм вдасться ідентифікувати спільників, які перебувають в Росії, можливо, включно з людиною, яка віддавала безпосередні вказівку та інструкції для операції (скажімо, полковник ФСБ такий-то), британські слідчі та спецслужби не будуть знати, чи був цей полковник відступником або діяв за вказівкою згори. Якщо їм вдасться ідентифікувати генерал-майора такого-то, який дав вказівки полковнику такому-то, то вони не будуть знати, чи отримував генерал-майор такий-то інструкції та згоду від Кремля. Припускаю, що будь-яка інформація про можливі санкції на операцію з боку Кремля буде сумнівною і, що важливіше, повинна буде триматися в таємниці.
Однак, моя здогадка (знову ж таки, тільки дедукція, жодних доказів) у тому, що подібна операція, враховуючи її геополітичне значення, не була би проведена без схвалення Кремля і, ймовірно, без схвалення самого Путіна.
8. Дуже малоймовірно, що британські слідчі або спецслужби будуть точно знати про мотиви. Зокрема, вони не знатимуть, чи був це лише сигнал Кремля колишнім і майбутнім подвійним агентам і перебіжчикам, що, рано чи пізно, вони заплатять за свої дії життям. Це також могло бути задумано як сигнал Британії та її західним союзникам, що у Кремля є багато способів ускладнити політичне життя своїм західним противникам. Або це було задумано, щоб продемонструвати безсилля Заходу.
А можливо, все разом узяте.
Моє припущення полягає в тому, що головним мотивом було послати сигнал усім російським перебіжчикам, що за кордоном, що Кремль вистежить і вб'є їх. Це сигнал "Не зли мене!". Путін говорив або мав на увазі це неодноразово. Зокрема, є відео, в якому він звертається до телевізійної аудиторії незабаром після обміну шпигунами, серед яких був Скрипаль, у 2010-му. Він каже: "Зрадники ляжуть у домовину. Повірте мені. Ці люди зрадили своїх друзів, своїх братів по зброї. Що б вони не отримали натомість, ці 30 срібників їх і задушать".
Варто зазначити, що поки що російська влада, звісно ж, заперечує причетність Росії до інциденту зі Скрипалем, а ЗМІ скористалися нагодою нагадати минулим і майбутнім перебіжчикам, а також західним урядам, що до тих, хто зраджує Росію, приходить біда. Наприклад, коментатор флагманського державного Першого каналу Кирило Клейменов заявив у прайм-тайм таке: "Я співчуваю усім, хто страждає, і за жодних обставин не побажаю нікому смерті. Але суто в освітніх цілях хотів би попередити всіх, хто мріє про таку кар'єру. Це набагато небезпечніше, ніж продавати наркотики. Рідко ті, хто обирають таку кар'єру, мирно доживають до старості. Алкоголізм, наркоманія, стрес і депресія – це неминучі професійні хвороби зрадника, які призводять до серцевих нападів і самогубств".
Він також дав таку пораду: "Не обирайте Англію для життя. Якою б не була причина, чи то ви професійний зрадник батьківщини, чи просто ненавидите свою країну у вільний час, я повторюю, не важливо, не переїжджайте до Англії. У ній є щось неправильне. Можливо, це клімат. Але останніми роками сталося дуже багато інцидентів з летальним кінцем. Людей вішають, отруюють, вони вмирають під час аварії вертольотів або випадають з вікон у промислових масштабах".
9. Майже напевно підуть нові санкції з боку Британії, хоча неясно, якими вони будуть. У наступних текстах я напишу більше, а поки дозвольте сказати три речі:
1) Я дуже сумніваюся, що Кремль непокоять будь-які санкції, введені Британією в односторонньому порядку, зокрема ті, що будуть націлені на брудні гроші Росії в цій країні;
2) Сумніваюся, що Кремль сильно засмутиться, якщо Британія та кілька інших країн бойкотуватимуть майбутній Чемпіонат світу з футболу;
3) Будь-які санкції, прийняті Британією, будуть набагато ефективнішими, якщо стануть частиною скоординованої відповіді спільно з НАТО і союзниками з ЄС. Це, втім, менш імовірно, ніж у разі, якщо б не було Брекситу і перемоги Трампа в листопаді 2016-го.

Related

Події у світі 1523310502743549096

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item