Як штурмували табір біля Верховної Ради: усі подробиці

Поліцейські поставили на коліна мітингувальників в наметовому таборі біля ВР
Сьогодні вдень поліція силою демонтувала наметове містечко біля Верховної Ради.
Приводом стала санкцію суду на обшук, бо нібито в таборі зберігають зброю та вибухівку.
Поліцейські силою затримали 112 активістів та почали демонтували намети.
ЗМІ зібрали в одному матеріалі всю наявну інформацію.

Хроніка

7:25 - З боку метро Арсенальної їде колона автозаків та біля 40 КрАЗів і автобусів з Нацгвардією.
7.30 - до табору під'їжджає автобус з слідчою групою МВС. Заходять на територію табору в Маріїнському парку та на вул. Грушевського.
8:00 - починаються затримання учасників. Мітингувальники опираються, палять шини. Виникають сутички та бійки, 4 мітингувальників забирає швидка. Також постраждали 4 поліцейських.
9:02 - з табору чути незначний вибух, схожий на вибух зривпакету. Присутні поілцуейські пояснюють, що це частина експерименту.
10:00 - нацгвардійці починають ламати намети та шалаші розташовані на вул. Грушевського.
11:00 - перші вантажівки з майном мітингувальників виїжджають з території Ради. Поліція нікого не пускає на територію біля Ради.
16:00 - поліція почала відпускати з Шевченківського і Печерського відділів мітингувальників, яких затримали біля Верховної Ради.












Початок зачистки

Про можливу зачистку табору один з лідерів протестів нардеп від "Самопомочі" Семен Семенченко заявив ще учора опівночі. Вранці він один з першим почав транслювати у Facebook події в таборі.
Тут же був начальник поліції Києва Андрій Крищенко. заявив, що слідчі працюють по кримінальних провадженнях, одне з яких відкрито за фактом спроби захоплення Міжнародного центру культури і мистецтв (Жовтневого палацу), інше – по подіях 27 лютого біля ВР. Який суд видав рішення він відповісти не захотів.
"Під час проведення слідчих дій мешканці наметового містечка чинили опір, тож поліцейським довелося затримати мешканців містечка. Ухвала суду надає слідчим можливість працювати на місці вчинення протиправних дій, вилучати речові докази та опитувати можливих свідків. Будемо вилучати предмети, які використовувалися для нападу на поліцейських, нанесення тілесних ушкоджень. Вже зараз вибухотехніки вилучають кілька предметів, візуально схожих на споряджені гранати. Також будемо вилучати речі, які проходять по інших кримінальних провадженнях", – повідомив Крищенко.
Судячи з відео, мітингувальники спробували вчинити опір поліції. Але силовиків було в 3 рази більше. Вони нікого не випустили з території табору. Затримали 112 людей, за даними нардепа Єгора Соболєва. Їх відправили до поліцейських відділків Шевченківського та Печерського районів.
У лікарні потрапили 11 мітингувальників. У них розбиті черепно-мозгові травми, численні переломи рук та ніг. А у одного, окрім переломів та забоїв, діагностовано внутрішній крововилив. Його відправили на операцію в Жовтневу лікарню.
Поліцейські також заявили про постраждалих - 7 осіб. 2 правоохоронців отримали травми легкого та 5 – середнього ступеня тяжкості. Також показали що знайшли у таборі - запали для гранат та саморобні вибухові пакети. Усього знайшли 9 гранат РГД-5, "коктейлі Молотова" та 5 димових мін.


Автор: ЕЛЬДАР САРАХМАН, УП
Поліцейський з розбитим носом біля Верховної Ради
Поліцейський з розбитим носом біля Верховної Ради


Автор: facebook.com/mvs.gov.ua/
За твердженням поліції - це знайшли у таборі під ВР
За твердженням поліції - це знайшли у таборі під ВР
Найбільше постраждали жінки і пенсіонери, які прийшли підтримати активістів наметового містечка. Також серед затриманих — багато учасників бойових дій.

Демонтаж

Скандал також виник через демонтаж наметів - речі мітингувальників вивезли в невідомому напрямку. Також демонтажем кострукцій займались гвардійці та невідомі в помаранчевих жилетах. Крім цього, частина автомобілів була без номерів.
При цьому мерії Києва заявили, що комунальні служби не мають відношення до рішення про демонтаж наметового містечка під Верховною Радою. А Їх працівників викликали прибрати територію тільки після 12:00 дня. До цього табір прибирали поліцейські.

Реакція влади і лідерів

Генеральний прокурор Юрій Луценко підтримує дії МВС у наметовому містечку під Верховною Радою в суботу.
"ГПУ підтримує законні дії МВС 3 березня в наметовому містечку. Одночасно прокурори уважно стежать за законністю дій правоохоронців щодо затриманих. Табір, де за гроші Курченка розробляються плани захоплення парламенту, звідки регулярно починаються атаки, в тому числі - із застосуванням зброї - на працівників МВС мали бути припинені", - написав він.
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков після розгону написав в Twitter, що правоохоронці "теж прикрутили".
"Ми теж прикрутили ... А кажуть тут деякі, що не те мали на увазі", - пише він.
Лідер "Руху нових сил" Міхеїл Саакашвілі заявляє, що протестувальникам під Верховною Радою підкинули учбові гранати.
"Я категорично засуджую дії Порошенка, Авакова, Луценка і олігархату. Як завжди, вони брешуть і обманюють. Підкинули в кращих ментівських традиціях учбові гранати, говорять про якесь скупчення зброї. Коли за весь цей час не було жодного серйозного інциденту в цьому таборі", - заявив він.
Влада розтоптала в крові мирних мітингувальників конституційне право на мирне зібрання на площі Конституції, впевнений представник "Руху нових сил" Юрій Дерев'янко.
"Не хочу зупинятися на зайвому символізмі, але точно можу сказати - це початок кінця режиму Порошенка. Український чесний народ цього не стерпить, не проковтне. Дуже важливо відстояти свободу всіх мітингувальників, яких сьогодні затримав модернізований "Беркут". Бо язик не повертається назвати цих нелюдей провоохоронцями, які тягали побитих непритомних чоловіків та жінок по окриваленому снігу", - пише він.
Але у українців найбільше обурила поведінка силовиків, які затримували активістів. Їх поставили на коліна перед строєм.
"Що заважало затриманих і закутих в кайданки підозрюваних поставити біля стінки чи огорожі? На фото співробітники київського Полку поліції особливого призначення. Воно ж беркут, який аваков "розформував" ще в лютому 2014. В переважній більшості - ті ж самі що були на Майдані. І база в них там же на Лобановського і общаги там же. І "майданутих" вони ненавидять все так же люто", - пише волонтер Роман Синіцин.
"Я одного не можу зрозуміти - навіщо полонених, затриманих ставити на коліна? Зрозуміло, що у Беркута є почуття реваншизму за євромайдан, але здається мені, що принижувати супротивника - це не найкращий шлях для самореалізації", - пише волонтер Сергій Наумович.
"Під прикриттям очеплення і "слідчих дій" почалася сама каральна операція : штурм, світлошумові гранати з боку поліцейських, газ, і - руйнування огороджень наметового табору. Ось вам одна із дуже характерних "слідчих дій", що красномовно символізує чинну бандовладу: автомобіль російського виробництва КАМАЗ під управлінням "оновлених ментів" волоче по землі український прапор. Його покидають посеред вулиці разом з іншим хламом", - пише народний депутат Аркадій Корнацький.

Мережа

Под Верховной Радой происходит то, что еще раз подтверждает единоутробность Путина и Порошенко - врать еще вчера, что палаточный лагерь никто не собирается сносить, и теперь сносят

12 лютого прикордонники затримали Михаїла Саакашвілі у столичному ресторані "Сулугуні". Чартерним рейсом його видворили в Польщу. Далі виїхав у Нідерланди, де проживають його дружина й син. Також колишньому голові Одеської облдержадміністрації заборонили в'їзд в Україну до 13 лютого 2021-го. Рішення прийняв начальник Мостиського прикордонного загону полковник Ігор Говорущак. Воно поширюється на всі українські пункти пропуску.

Related

Суспільство 2878992288380234352

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item