Колишній агент КДБ розповів про погрози перед нападом на Скрипаля

Колишній агент КДБ Борис Карпічков
Колишній агент КДБ Борис Карпічков, який живе в еміграції в Новій Зеландії, заявив про погрози на свою адресу, отримані за місяць до отруєння колишнього полковника ГРУ Росії Сергія Скрипаля, передає Радіо Свобода.
За словами Карпічкова, йому повідомили про те, що він сам і Скрипаль стануть об'єктами нападу.
Колишній співробітник КДБ зазначив, що отримав інформацію від надійного джерела в російських спецслужбах, проте не визнав загрози серйозними, адже отримував їх і раніше.
Карпічков підкреслив, що не був знайомий зі Скрипалем. Відповідальність за його отруєння, він поклав на російські спецслужби.
Як повідомляється, в інтерв'ю виданню New Zealand Herald Карпічков розповів про напад на нього в Новій Зеландії. Інцидент стався в 2007 році. Тоді невідомий кинув Карпічкову в обличчя порошок. За словами Карпічкова, після цього він відчув себе недобре. Пізніше лікар діагностував у нього грип. Карпічков стверджує, що пізніше у нього випало все волосся і він схуд на 30 кілограмів.
Поліція Нової Зеландії почала перевірку. Там підтвердили, що з 2006 по 2007 рік Карпічков, дійсно, знаходився в країні.
Карпічков був російським шпигуном в Латвії. У 1995 році він став передавати інформацію латвійській владі. У 1998 році колишнього співробітника КДБ розкрили і він втік до Лондона. За словами Карпічкова, в 2006 році йому погрожували, і він поїхав до Нової Зеландії.
Нагадаємо, 4 березня колишній російський подвійний агент Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені без свідомості на лавці в торговому центрі в Солсбері. Скрипаль з донькою досі в реанімації в критичному стані.
Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей, виступаючи в британському парламенті, заявила, що Сергій Скрипаль і його дочка були отруєні нервово-паралітичною речовиною військового походження, розробленою в Росії. Вона відома під назвою Новачок.
У Росії стверджують, що всі запаси газу Новачок були знищені відповідно до міжнародних угод під контролем міжнародних спостерігачів Організації по забороні хімічної зброї.
14 березня британський прем'єр Тереза Мей оголосила про вислання 23 російських дипломатівчерез отруєння Скрипаля та звинуватила Москву в незаконному застосуванні сили на території Сполученого Королівства.
Росія розцінила цей крок як "безпрецедентно грубу провокацію, яка підриває основи нормального міждержавного діалогу між двома країнами, здійснену під фальшивим приводом".
На екстреному засіданні Ради Безпеки ООН заступник постійного представника Великої Британії Джонатан Аллен заявив, що Росія порушила Статут ООН, скоївши замах на колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його дочка.

Сергій Скрипаль - колишній полковник Головного розвідувального управління РФ. У 2006 році був засуджений на 13 років позбавлення волі за шпигунство на користь Великобританії. Він зізнався, що був завербований британськими спецслужбами в 1995 році. За інформацією російського слідства, Скрипалю заплатили більше $100 тис. за інформацію про співробітників і агентів ГРУ, що діяли в країнах Європи.
У 2010 році був помилуваний в рамках операції з обміну громадян Росії, засуджених в Росії за шпигунство на користь США і Великобританії, на агентів російських спецслужб, затриманих в США в червні 2010 року.
Після обміну шпигунами Скрипаль отримав політичний притулок у Великобританії.

Related

Події у світі 7543104696355644293

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item