Знайшли історичний годинник часів польського короля


Під час реставрації одного з корпусів Жовківського замку на Львівщині віднайшли сонячний годинник. Він датується 80-ми роками XVII ст.
Годинник ймовірно спроектував особистий математик короля Речі Посполитої Яна ІІІ Собеського, який мав у Жовкві резиденцію, - пише ZAXID.NET
Це є сонячний денний годинник, що розрахований на шість годин. Позначки на ньому є від шостої до 12 години. Він був розташований на рівні другого поверху колишнього кухонного корпусу замку, виходив на внутрішній двір і проглядався з усіх сторін замку.
"Цей годинник швидше за все був запроектований особистим математиком Яна ІІІ Собеського Адамом Коханським. Він був математиком, фізиком, інструктором механічних годинників і вчителем молодшого сина Собеського Якуба. Є припущення, що проживаючи тут він спроектував цей годинник, зробив необхідні розрахунки, обміри, креслення. Пізніше під час перебудови кухонного корпусу – у 80-х роках XVII століття, коли його розширяли, його намалювали по свіжому шарі штукатурки", ‒ розповів науковий співробітник Державного історико-архітектурного заповідника у м. Жовква Руслан Звір.
Годинник збережений не повністю. Лівий нижній кут його втратили ще за радянських часів.Колись у Жовківському замку було два годинники. Один з них був на головній в'їзній вежі, але його втратили під час Першої світової війни.Другий, віднайдений, заповідник планує відновити: законсервувати збережену частину, а втрачену відновити.
У польському місті Новогард виявили залишки середньовічного замку роду фон Еверштайн.На знахідку натрапили робітники, які ремонтували каналізацію на території місцевої в'язниці.

Related

Цікаво 4182716241773485186

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item