Найбільший удар по російській розвідці. Західні ЗМІ про вислання дипломатів

Найбільший удар по російській розвідці. Західні ЗМІ про вислання дипломатів
Російських дипломатів вишлють з дипмісій США, Австралії, Канади і багатьох країн ЄС
Одночасне вислання російських дипломатів з країн ЄС, США, Канади, Австралії та України, про яке було оголошено в понеділок, 26 березня, стало найбільшим дипломатичним скандалом у світі з часів холодної війни, підкреслюють в своїх матеріалах щодо теми західні ЗМІ.
Вислання десятків представників російських дипвідомств стало відповіддю на хімічну атаку в британському Солсбері – спробу отруєння екс-розвідника з Росії Сергія Скрипаля та його дочки Юлії. Зокрема, 20 європейських країн, включно з Україною, вишлють близько 50 дипломатів, ще 60 росіян протягом тижня повинні залишити США.
Дивіться також
Раніше 23 дипломата з Росії вже залишили Велику Британію, а Москва у відповідь вислала 23 співробітників британської дипмісії. Солідарну світову реакцію на отруєння в Солсбері в МЗС РФ назвали"провокаційним жестом". "Само собою зрозуміло, що вказаний недружній крок цієї групи країн не пройде безслідно і ми на нього відреагуємо", - йдеться в заяві російського дипломатичного відомства.
НВ зібрало найцікавіші матеріали світових видань про резонансну подію.
Консолідована світова реакція на хімічну атаку в Британії "затьмарює навіть найтемніші дні глобального протистояння з Радянським Союзом", вважає впливова американська газета The New York Times.
"Вчора був момент, коли весь цинізм пропагандистської машини Кремля став очевидним для всіх, - зазначає Джонсон. - Західний альянс ужив рішучі заходи навіть перед обличчям можливої відплати".
У своєму матеріалі The Times також підкреслює роль США і зазначає, з посиланням на представників Білого дому, що Дональд Трамп "був від самого початку залучений до підготовки рішення про вислання агентів розвідки і особисто прийняв рішення закрити російське консульство в Сіетлі".
Британська газета The Guardian у своєму матеріалі про вигнання дипломатів зазначає, що понад 20 західних союзників "виявили солідарність, яка є найбільшим узгодженим ударом по мережах російської розвідки з часів холодної війни".
"Всі разом ми надіслали сигнал про те, що не терпітимемо тривалі спроби Росії порушити міжнародне право і підірвати наші цінності", - цитує газета британського прем'єра Терезу Мей.
Видання також звертає увагу на формування "коаліції незгодних" всередині ЄС –- ряду країн, які заявили про свою неготовність повторити приклад інших західних держав і вислати дипломатів. Це Португалія, Австрія, Болгарія, Кіпр, Мальта, Словаччина, Словенія і Люксембург.
Американський канал CNN відзначає, що рішення США про вислання дипломатів значною мірою стало сюрпризом для громадськості на тлі теплих відносин президента США Дональда Трампа з російським лідером Володимиром Путіним, а також підозри про втручання Росії в американські вибори на користь Трампа. CNN також звертає увагу, що Трамп досі зберігає мовчання щодо дипломатичного скандалу світового масштабу, що підсилює підозри в подвійності його особистого ставлення до Путіна.
Дивіться також
У той же час після вислання дипломатів позиція США в скандалі з отруєнням Скрипаля не залишає сумнівів і вибору американському президенту, вважає впливове американське ЗМІ.
"Заява про те, що США вишлють найбільше число російських дипломатів з часів холодної війни знаменує собою безпомилковий сигнал Кремлю, що всупереч прохолодним відносинам Трампа з НАТО він виступить на боці західних союзників Америки в кризовий час", - відзначає CNN.
Вислання дипломатів – це найсильніші заходи проти Росії, до яких президент США Дональд Трамп вдався після свого приходу до влади, підкреслює в своєму матеріалі агентство Reuters.
"Досі демократи і члени його власної Республіканської партії критикували Трампа за те, що він недостатньо жорстко відповів Росії в зв'язку з обвинуваченнями на адресу РФ про втручання у виборчу систему США, включно з передвиборною кампанією в 2016 році", - нагадує Reuters.

Related

Події у світі 3094251306642313158

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item