Львівська СБУ показала таємні підвали Гестапо і НКВС


Управління Служби безпеки України у Львівській області вперше відкрило підвали свого приміщення для журналістів.
Такий захід відбувся з нагоди професійного свята – 26-ї річниці СБУ, передає Zaxid.net.
Показали приміщення, де на екрани передається зображення з камер спостереження по всьому місту. Та це лише частина з них. Загалом Львів моніторять декілька сотень камер. В управлінні кажуть, це заради нашої ж безпеки.
Також продемонстрували відновлену кімнату, яка майже повністю вигоріла під час Ночі Гніву. А ще – найбільш засекречений від ворожих вух кабінет керівника.
"Це найзахищеніший кабінет у всій будівлі, він захищений від несанкціонованої спроби отримання інформації будь-якого типу", – пояснює речник Управління СБУ Львівщини Олег Александров.














Журналістів завели у підвали СБУ, де за часів тоталітарних режимів утримували безліч людей. Сліди діянь КДБ та Гестапо збереглись досі. На деяких дверях проглядаються написи німецькою. Зараз коридори підземелля використовують лише як технічні приміщення.
"Під час того, як радянські війська захопили Львів, НКВС забрав будівлю собі. Це було зручно, тому що поряд "Тюрма на Лонцького", де були ув'язненні. За Другої світової війни тут було Гестапо, після завершення знову НКВС", – каже Александров.
Про саму ж будівлю львів'яни колись жартували, що вона найвища в місті, бо з неї видно Сибір. В українській спецслужбі запевняють: сьогодні ніяких таємних тюрем тут немає.
Приміщення на вул. Дмитра Вітовського, 55 є колишньою будівлею адміністрації Міських електричних закладів. Збудовано воно у 1935—1936 роках у стилі функціоналізму за проектом Леопольда Карасінського і Тадеуша Врубеля. У 1970—1985 роках споруду добудовано за проектом Василя Каменщика. У 1940 році у будинку розмістилося регіональне управління НКВС, у роки війни — гестапо, пізніше — КДБ.

Related

Суспільство 8154207309643222452

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item