Європейська комісія готова виступити посередником у газовому питанні між Україною та Росією

Віце-президент Еврокомісії Марош Шефшович
Європейська комісія готова до посередництва у процесі врегулювання газової ситуації між Україною та РФ. Про це заявив віце-президент ЄК з питань енергетичного союзу Марош Шефчович. 
«Європейська комісія готова брати участь і виступати посередником у тристоронньому процесі, який в минулому довів свою ефективність у подоланні розбіжностей між сторонами. Через складність і делікатність цього питання, ми будемо продовжувати вивчати можливості такого процесу в двосторонньому порядку», – йдеться у зверненні.
У заяві також говориться, що Україна і Росія підтвердили свою готовність залишатися в тісному контакті з Єврокомісією. Протягом останніх днів віце-президент Шефчович вже мав розмови з прем'єр-міністром України, виконавчим директором "Нафтогазу" та міністром енергетики РФ.
«Я буду уважно стежити за ситуацією, щоб переконатися, щоб була постійна гарантія транзиту російського газу через Україну в ЄС, оскільки це залишається нашим пріоритетом», – заявив віце-президент Європейської комісії.
Раніше в Укртрансгазі повідомили, що російський Газпром з початку 2018 року жодного разу не забезпечив тиск на вході в ГТС України, що відповідав хоча б мінімальним умовам транзитного контракту.
Нагадаємо, що Стокгольмський арбітраж повністю відхилив вимоги російського Газпрому до НАК Нафтогазу України на $56 млрд в 2012-2017 роках. Також суд задовольнив вимоги Нафтогазу про компенсацію за обсяги газу для транзиту, що недопоставив Газпром. Суд зобов'язав Газпром виплатити Нафтогазу компенсацію у розмірі $4,6 млрд за цим положенням. 
У відповідь на рішення арбітражного суду російський Газпром почав негайну процедуру розірвання контрактів з Національною акціонерною компанією Нафтогаз України на поставку і транзит газу.
За зрив поставок газу Нафтогаз має намір вимагати від російського монополіста Газпром компенсацію збитків.
Крім того, 2 березня стало відомо, що компанія Нафтогаз України підписала контракт з польською нафтогазовою компанією PGNiG про термінові постачання газу після того, як російський Газпром відмовився від поставок в Україну.

Related

Економіка 6393951820201900066

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item