Велика Британія звинуватила Росію в порушенні Конвенції ООН про заборону хімічної зброї


Російська Федерація несе відповідальність за отруєння в Солсбері, вона не виконує Міжнародну конвенцію ООН про заборону використання хімічної зброї та порушує Статут ООН.
Про це заявив представник Великої Британії в Раді безпеки ООН Джуліан Брейтуейт під час екстреного засідання в зв'язку з отруєнням у Солсбері, передає РБК-Україна.
"Уряд РФ несе відповідальність за спробу вбивства Сергія Скрипаля та його доньки. Крім того, ще й за те, що вони піддали небезпеці британських громадян в Солсбері. Це не звичайний злочин, а незаконне використання сили. Це порушення статті 2 Статуту ООН", - заявив представник Великої Британії.
Британський дипломат підтвердив, що Скрипаль і його донька були отруєні з використанням "Новачка" - нервово-паралітичного газу військового призначення, який був розроблений в Росії.
"Це не зброя, яку може призвести недержавний суб'єкт. Вона настільки небезпечноа, що вимагає найвищого рівня лабораторії і експертного досвіду. Сполучене Королівство прийшло до того, що досить імовірно, що російська сторона несе відповідальність за цей акт. Ми побачили тільки 2 достовірних пояснення. Або це безпосередньо напад на країну з боку Росії, або Росія втратила контроль над нервово-паралітичним газом, який сама розробила. Однак російський уряд не надав пояснення про те, як цей газ міг потрапити в Солсбері ", - додав представник Ради безпеки ООН.
Джуліан Брейтуейт також заявив, що Росія не виконує Конвенцію ООН про використання хімічної зброї.
"Сполучене Королівство пишається тим, що є однією з тих держав, яка брала участь у розробці Конвенції проти хімзброї. Ми маємо право очолити реакцію на цей напад. 8 березня Велика Британія офіційно повідомила техсекретаріату ОЗХЗ (Організація із заборони використання хімічних зброї - ред.) про те , що хімнапад стався на території Великої Британії. Тоді РФ поскаржилася, що ми не використовуємо ст. 9 Конвенції. Навпаки, 12 березня, коли нам стало ясно, що Велика Британія піддалася нападу, глава МЗС Британії визвав посла РФ і зажадав пояснень від уряду РФ. Ми не отримали ніякої значущої реакції, тому саме Росія не виконує положення конвенції ", - заявив представник Великої Британії.
Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей заявила, що реакція Кремля на отруєння в британському Солсбері колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля і його дочки засвідчує відповідальність Росії. Росія незаконно застосувала хімічну зброю, яку незаконно виготовляла. РФ бере участь в Конвенції із заборони хімічної зброї.

Related

Події у світі 4626653629162127338

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item