Розстріляти Раду. У чому звинувачують Савченко

Надії Савченко завжди не подобалося в парламенті

Генеральний прокурор Юрій Луценко вніс до Верховної Ради подання на притягнення до відповідальності, затримання і арешт народного депутата Надії Савченко.

 
Схоже, гучна справа переговірника Володимира Рубана, якого затримали під час перевезення зброї через лінію розмежування на Донбасі, перетворюється у справу народного депутата Надії Савченко.
 
Рубан і Савченко - давні соратники, парламентер свого часу намагався звільнити Савченко з російського полону.
 
За даними слідства, Рубан планував напад на державні установи в Києві та вбивство вищих керівників країни. Тепер же правоохоронці стверджують, що спільником Рубана була Савченко.
 
ЗМІ зібрали інформацію про скандальну справу.

Звинувачення Луценка

 
Генеральний прокурор Юрій Луценко стверджує, що Савченко особисто планувала теракт у стінах Верховної Ради.
 
"Слідство має неспростовні докази того, що Надія Савченко особисто планувала, вербувала, давала вказівки, як провести терористичний акт у стінах парламенту, знищивши бойовими гранатами дві ложі. Мінометами завалити купол Верховної Ради і автоматами добивати тих, хто виживе", - заявив генпрокурор.
 
У зв'язку з цим Луценко вніс до Верховної Ради подання про притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт Савченко.
 
 
Луценко нагадав, що згідно з регламентом є 5 днів для отримання пояснень народного депутата.
 
"Сподіваюся, в наступну середу проведемо регламентний комітет, а наступного четверга Верховна Рада прийме рішення проти організатора запланованого теракту", - зазначив він.
 
У той же час, генпрокурор, відповідаючи на репліку депутата від Опоблоку Ігоря Шурми, зазначив, що не відмовляється від факту підтримки в минулому звільнення Савченко з російського полону, і зазначив, що захищатиме будь-яку людину з московських тюрем "і навіть Надію Савченко".
 
"Але звільнений заручник, навіть нагороджений званням Героя, мусить виконувати закон", - зазначив Луценко.
 
Верховна Рада сьогодні на засіданні виключила Савченко з Комітету з нацбезпеки.
 

Змова?

 
За даними ЗМІ, СБУ вважає, що Савченко вела переговори з військовими і з обмінником Володимиром Рубаном з приводу їх участі у військовому державному перевороті.
 
У той же час, не виключено, що в цьому випадку йдеться про провокації - військові, виступаючи агентами спецслужб, самі пропонували Савченко ідею перевороту і записували розмови з нею.
 

Версія Савченко

 
Поки що нардепа викликали тільки на допит у справі Рубана.
 
Але Савченко вже прямо закликає українців до військового перевороту.
 
"А тепер, українці, задайте собі питання: хто хоч раз не думав знищити цю владу, знести цю владу, як закликали на всіх "майданах". Хто не думав підірвати Банкову чи Верховну Раду?" - заявила вона.
 
Депутат зазначила, що країні потрібна "тотальна зміна політичної системи".
 
"Не треба мене брати на слабо, таким як генпрокурор", - додала Савченко.
 
Після допиту в СБУ Савченко закликала українських громадян і військових повалити "злочинну владу Порошенка".
 
"Зараз є багато військових, які мене чують, які погоджуються, що військовий переворот в Україні - це досить очікувана і, напевно, досить правильна подія", - сказала Савченко.
 
Вона додала, що такого розуміння "немає в командуванні, тому що там грають під владу і під Росію, і вбивають свій народ".
 
 
"Але є багато військових, які розуміють, що відбувається", - сказала Савченко.
 
Вона звинуватила українську владу "у злочинах проти українського народу, у всіх тих смертях, що сталися за період діючої злочинної влади Порошенка".
 
"І тепер я закликаю українців - якщо ви розумієте, що якщо ви зараз не відстоїте право на своє життя, на свою свободу, то ви будете жити гірше, ніж у терористичному тоталітарному режимі Росії", - сказала Савченко.
 
Нардеп нагадала, що українці завжди вміли повставати.
 
"Я ніколи не закликала вас на майдани, ніколи не хотіла кровопролиття простого народу. До влади підібратися завжди важко. На Майдані не загинув жоден політик. Мені не страшно, як не було і не буде. За правду боротися, жити і вмирати ніколи не страшно", - сказала Савченко.
 

Потік свідомості

 
Ще Савченко звинуватила чинну владу у провокуванні революцій і ряді злочинів проти громадян України.
 
"Зараз важливо навішати ярликів, звинувачувати, що всюди є рука Кремля. Це дуже вигідно діючій владі. Злочини діючої влади почалися задовго до навіть Революції Гідності. Злочини почалося, коли влада почала ставати олігархами, коли грабувала людей, коли вони разом були в Партії регіонів. Злочини діючої влади почалися задовго до всіх революцій, які вона спровокувала і створювала", - сказала Савченко.
 
Вона додала, що злочини проти Майдану ніколи не будуть розслідувані, бо це не вигідно нинішньому керівництву України.
 
"Горбатюку не дають працювати. Особисто я давала йому свідоцтва про те, що Луценко з трибуни закликав до того, щоб знести владу, і обіцяв людям, що буде на Майдані зброя. Я говорила, що бачила, як під'їжджала синя машина, мікроавтобус, як з неї виходили люди зі зброєю. Я говорила, хто ці люди. Ці люди в парламенті. Я бачила, як Парубій заводив снайперів до готелю "Україна", - сказала Савченко.
 
 
Вона також звинуватила генпрокурора Юрія Луценка в тому, що він перешкоджає розслідуванню злочинів проти Майдану.
 
"Генеральному прокурору Юрію Луценку потрібно було стати генеральним прокурором, щоб ніколи в житті не розслідувалися його злочини проти українського народу", - додала Савченко.
 
Вона також звинуватила владу у здачі Криму, у війні на Донбасі і смерті військових, яких послали на Донбас.
 
"Після злочинів на Майдані влада почала продовжувати злочини. Злочини зі здачі Криму, тому що треба було утримати владу, і були домовленості з Росією. Далі продовжилися злочини, які дозволили розв'язати війну на Донбасі", - сказала Савченко.
 
За її словами, робота на Кремль полягає у відкритті нових бізнесів, "як президент Порошенко в Росії", і сплаті податків Росії.
 
"Війна затягнулася в корупцію, і це відомо кожному солдату на передовій. Там відбувається ще низка злочинів", - сказала нардеп.
 
"Відбувається злив країни зсередини. Дуже часто відбувається злив Кремлю, під Кремль", - підсумувала Савченко.

Related

Політика 2827463079503911885

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item