Українцям дозволили працювати в Ізраїлі


Два роки тому кваліфіковані українські працівники отримали право за трудовим договором працювати в Ізраїлі. 29 березня 2016 року уряд України прийняв розпорядження, яке передбачає підписання угоди "Про тимчасове працевлаштування українських працівників у окремих галузях ринку праці держави Ізраїль".


Церемонія підписання угоди відбулась в Києві 7 червня 2016 року. Документ підписали міністр закордонних справ України Павло Клімкін та повноважний посол Ізраїлю в Україні Еліав Бєлоцерковські. За ратифікацію угоди проголосувало 186 народних депутатів. Вона набула чинності 16 листопада 2016 року. Угода повинна забезпечити працевлаштування українців на умовах надання щорічної квоти і соціальних гарантій відповідно до ізраїльського законодавства. Також попередити незаконне працевлаштування та підтримати боротьбу з нелегальною міграцією.
Ринок праці Ізраїлю переважно зацікавлений у будівельниках. Чекають 10-15 тис. українських фахівців із підтвердженою кваліфікацією. Які фізично та психологічно придатні до інтенсивної фізичної праці в будівельній галузі. Також важливо, щоб це були громадяни України віком 25-50 років, які ніколи раніше не працювали в Ізраїлі. Загалом на роботу запрошують опалубників, арматурників, плиточників і штукатурів.
Українці, які бажають працювати в Ізраїлі, мають зареєструватися і пройти тестування для підтвердження професійної компетенції. Тоді методом лотереї буде відібрано 75% кандидатів на працевлаштування. Ще 25% залишать у резерві. Після проходження медкомісії і отримання візи на працевлаштування, відібрані кандидати зможуть поїхати на роботу до Ізраїлю мінімум на рік. Є можливість продовжити трудовий договір до 3-х років.

За угодою українці зобов'язані відпрацювати мінімум 182 години на місяць.Платитимуть 5 200 ізраїльських шекелів - майже $1,5 тис. Дозволяється працювати понаднормово — максимум 29 робочих годин на місяць. За кожну годину перепрацювання можна отримати додаткові гроші. Крім цього, кожен працівник матиме місячний депозит у розмірі 700 шекелів на свій банківський рахунок. Цю суму зараховуватимуть як вихідну допомогу та пенсію. Якщо працівник не залишить Ізраїль в установлений термін без поважних причин, його позбавлять цих грошей.
В той же час українські заробітчани і раніше працювали в ізраїльських компаніях. Для цього їм необхідно було відкрити спеціальну робочу візу В1. Щоправда за пошук вакансії і допомогу в оформленні документів посередники брали $1,3-1,5 тис.
Сьогодні на сайтах пошуку роботи українським заробітчанам пропонують працевлаштуватися продавцями, хатніми робітницями, доглядальницями, будівельниками та різноробочими. Зарплата коливається від 40 до 70 тис. грн. Це $1,5-2,5 тис. на місяць. Працювати доведеться по 8-12 год. на добу 6 днів на тиждень. Серед фахівців з вищою освітою найбільше шансів знайти роботу в Ізраїлі у лікарів та програмістів. Їм обіцяють платити $4-5 тис. Не всі роботодавці готові оплачувати житло заробітчан. У середньому місяць проживання в Ізраїлі коштує $300-350.
За останніми даними Євростату, 2016 року українці отримали 589 тис. нових посвідок на проживання в Євросоюзі. Випередили навіть сирійців, які 2016 року отримали 348 тис. документів. 487 тис. українців отримали дозвіл на проживання в ЄС у зв'язку з працевлаштуванням. Найбільшу частину європейських посвідок на проживання надала Польща - 87,0%.

Related

Економіка 5059271655503299034

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item