Британія завдає удар у відповідь. Що загрожує Росії

Мей оголосила про замороження контактів з Росією

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей звинуватила Росію в незаконному застосуванні сили проти своєї країни і заморозила всі дипломатичні контакти з Москвою.

 
Британський уряд дійшов висновку, що Росія несе відповідальність за замах на вбивство колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його дочки і за створення загрози життю британських громадян у Солсбері. Те, що сталося у Солсбері, є незаконним застосуванням сили Росією проти Сполученого Королівства, заявила прем'єр-міністр Великобританії Тереза ​​Мей.
 
ЗМІ розбиралися в санкціях Великобританії проти Росії.
 
Виступ Мей
 
Виступаючи в британському парламенті, Мей заявила, що Росія демонструє лише повне презирство до серйозності подій з отруєнням Скрипаля. РФ не дала розумного пояснення, яке могло б вказати, що хімічна речовина, якою намагалися вбити колишнього шпигуна, була втрачена.
 
"Не пояснили, як сталося, що цю речовину застосували у Великобританії. Не пояснили, чому в Росії є незадекларована програма з розробки хімічної зброї, що суперечить міжнародному законодавству", - наголосила британський прем'єр.
 
При цьому Мей окремо зазначила, що у Британії немає ніяких розбіжностей з народом Росії.
 
"Ми хотіли поліпшення відносин, і це сумно, що президент Путін вирішив піти таким шляхом. Але ми не будемо ігнорувати таку загрозу життю народу Великобританії й інших народів на нашій Землі з боку уряду Росії. Не будемо ми ігнорувати і таке кричуще порушення російських міжнародних зобов'язань", - заявила прем'єр.
 

Санкції Британії
 
23 російські дипломати будуть видворені з Британії. Ми не будемо давати один тиждень на те, щоб залишити країну. Мей назвала це найбільшим одностороннім висиланням за 30 років. І наголосила, що це не дипломати, а таємні агенти спецслужб.

Уряд Британії призначить новий спеціальний орган, який буде затримувати осіб, підозрюваних у веденні іноземної ворожої діяльності в межах державних кордонів. Раніше діяльність подібного органу обмежувалася підозрюваними терористами.
 
Великобританія посилить перевірки приватних авіарейсів, а також вантажоперевезень з Росії і буде заморожувати російські активи за наявності свідоцтв того, що вони шкодять безпеці країни.
 
Буде створена законодавча база, покликана захистити Великобританію від діяльності ворожих держав. Вона включатиме збільшення повноважень у рамках законопроекту про санкції.
 
Уряд розгляне питання про необхідність створення нових органів контррозвідки.
 
Великобританія призупинила всі дипломатичні контакти високого рівня з Росією, в тому числі відкликала запрошення міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову. Крім того, на чемпіонаті світу з футболу, який відбудеться в цьому році в Росії, не будуть присутні міністри уряду і члени королівської сім'ї.
 
 
Підтримка США
 
Білий дім заявляє, що Дональд Трамп висловив свою солідарність з Мей і пообіцяв "надати всебічне сприяння розслідуванню, яке веде Сполучене Королівство" у зв'язку із застосуванням нервово-паралітичної речовини під час спроби вбивства Сергія Скрипаля та його дочки.
 
Обидва лідери погодилися, що ті, хто застосував жахливі засоби, грубо порушивши міжнародні норми, повинні будуть відповісти за скоєне.
 
Британія також скликала термінове засідання Ради безпеки ООН через отруєння Скрипаля.
 
Тільки початок
 
Британія зробила перший залп, щоб подивитися на реакцію Росії і далі приймати рішення про деескалацію або ескалацію.
 
"Далі багато залежатиме від реакції Кремля. Через кілька днів вибори, і зараз не найзручніший час, щоб Кремлю демонструвати гнучкість або говорити, що щось не врахували. Мабуть, Росія у відповідь також вишле дипломатів і зробить ще якісь заяви. Тому треба стежити за риторикою Кремля і дивитися, чи буде вона запальною або примирливою, - це покаже, чи хочуть сторони розвивати конфлікт або постараються його купірувати", - каже гендиректор Російського ради з міжнародних справ Андрій Кортунов.
 
"Заходи, оголошені Мей, не можна назвати помірними - швидше, вони рутинні і передбачувані. Але ніхто не сказав, що цим все і вичерпується. Так, деякі заходи не конкретизовані - наприклад, посилення контролю над громадянами Росії може означати що завгодно, аж до конфіскації активів. Анонсовані і нові санкційні закони, але їхній зміст ще невідомий і вони можуть бути дуже неприємними. Схоже, це тільки початок", - зазначає російський політолог Федір Лук'янов.
 

Related

Події у світі 5786574576919726178

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item